Vroeger zag men het als ‘zwarte magie’, tegenwoordig is het hot and happening: astrologie. Je hoeft maar een glossy open te slaan, of je ziet er een horoscoop in staan die je vertelt wat je deze maand weer staat te gebeuren. Ook zijn er andere vormen van astrologie die in opkomst zijn. Geo-astrologie bijvoorbeeld, is een vorm waarbij je kijkt naar de aarde om plekken te vinden waar jouw persoonlijke kracht het best tot uiting komt.

Hoe werkt dat dan precies? Wanneer je ter wereld komt, staan alle planeten op een bepaalde stand. Aan de hand van die stand ontstaat je persoonlijke plaatje van tekens, je birth chart. Gedurende je hele leven verandert dat plaatje niet meer, maar de energie van de planeten verandert wel constant. Op basis daarvan zijn er plekken die, in combinatie met die persoonlijke birth chart, het best zijn om bijvoorbeeld even bij te komen of juist zaken te doen.

In Los Angeles is geo-astrologie al sterk in opkomst. Feitelijk zou je ook in Nederland geo-astrologie kunnen praktiseren met behulp van bepaalde websites, alleen of je hier daadwerkelijk wijzer van wordt is maar de vraag. Om van de wirwar van lijnen wat te begrijpen moet je over een redelijke dosis kennis van astrologie bezitten.

Horoscoopgekte
Zoals al vermeld wijden veel tijdschriften keer op keer weer een pagina aan de horoscopen. Ongenuanceerde uitspraken over het liefdesleven van een kreeft, of voorspellingen over de carrière van een steenbok – het is het best om dit met een korreltje zout te nemen. Omdat iedereen een andere birth chart heeft, zal zo’n horoscoop nooit op iedereen van hetzelfde sterrenbeeld van toepassing zijn. Je kunt een ram zijn, maar dat hoeft dan niet per se te betekenen dat je je compleet in dat beeld kunt vinden. Dat komt omdat je sterrenbeeld maar een deel van dat persoonlijke plaatje is.

Hype onder millennials
Astrologie lijkt vooral onder millennials een hype. Hoe dat te verklaren valt? Astrologe Elizabeth Roos denkt dat dat te maken kan hebben met het feit dat men steeds minder gelooft in religie, en meer zoekt naar verklaringen die ook echt waar te nemen zijn. Een voorbeeld: aan de hand van eerdere observaties door de geschiedenis heen, is voorspeld dat 2020 een jaar wordt van grootse veranderingen. De drie grote planeten – Saturnus, Jupiter en Pluto – staan in een bepaalde stand. Eerdere keren dat de drie groten zo stonden, hebben er grootse gebeurtenissen plaatsgevonden. Denk aan onder andere de Franse Revolutie en de Tweede Wereldoorlog.

Wetenschap of geloof?
Op de vraag of astrologie nou een wetenschap of een geloof is, antwoordt Roos: het is semi-wetenschap. Al heel veel jaren vinden er observaties van de sterren plaats. De Arabieren zijn er ooit mee begonnen, en de Egyptenaren observeerden de hemel kort daarna ook. Dit schetst een beeld van hoe lang men al bezig is om nu te kijken wat die planeten en lichtbronnen nu voor invloed hebben op de mens. En door dus te blijven puzzelen met al die verschillende planeetstanden kan men eventuele verklaringen bedenken voor wat er op aarde gebeurt. Om dan toch nog even terug te komen op het stukje geloof: Roos denkt dat je toch ook wel een stukje moet geloven in de astrologie, want je gaat niet naar een astroloog als je er verder niet voor openstaat.

Gesprek begint in minuut 27