Ook kinderen met glutenintolerantie een fijne sinterklaastijd

Ook kinderen met glutenintolerantie een fijne sinterklaastijd

Geen roetveeg- of zwarte piet, maar een Glutenvrije Piet. Dit jaar te vinden in ruim 179 gemeenten en er worden 9.000 zakjes uitgedeeld. De dochter (4 jaar) van Nikki van Wankum heeft een glutenintolerantie en eet sinds april glutenvrij.

Voor Van Wankum is het nog allemaal wennen. ‘’In het begin vergat ik wel eens te kijken op verpakkingen naar de ingrediënten’’, zegt Van Wankum.  ‘’Nu verbaast het me waar allemaal gluten inzitten.’’ Zelfs in Smarties zitten gluten, iets wat ze niet had verwacht. Kruid- en pepernoten zitten er al helemaal vol mee, maar gelukkig kwam de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) met het initiatief voor een glutenvrije piet. Deze piet deelt tijdens de intochten zakjes glutenvrije kruidnoten uit aan kinderen met coeliakie. De vereniging laat weten dat deze pieten veel verstand hebben van kruisbesmetting en glutenintolerantie.

‘’Tijdens de intocht kwamen er nog veel pieten met glutenpepernoten naar mijn dochter toe’’, vertelt van Wankum. ‘’Logisch ook, want ze zien een kindje langs de kant staan zwaaien en die willen ze graag kruidnoten geven. Ze vond het best moeilijk dat ze geen kruidnoten mocht aannemen of een high five kon geven, maar gelukkig was er een speciale piet voor haar.’’ De Glutenvrije Piet is te herkennen aan zijn schort met het Glutenvrije Piet logo en een felgroene tas.

Bij het bakken van glutenvrije kruidnoten komt wel meer kijken. Kruisbesmettingen gebeuren namelijk snel in een keuken waar ook gluten komen.

Redacteur Lisanne van Spronsen bakt samen met Nikki van Wankum glutenvrije kruidnoten:

Recept glutenvrije kruidnoten

Benodigdheden
100 gram glutenvrij meel
50 gram boter
65 gram bruine basterdsuiker
Halve theelepel bakpoeder
Half zakje vanillesuiker
Halve eetlepel speculaaskruiden
Half ei

Bakpapier
Beslagkom

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe alle benodigdheden in een grote beslagkom. Was je handen en kneed de benodigdheden door elkaar.
  3. Maak van het deeg een bal.
  4. Rol daarna kleine balletjes voor op de bakplaat met bakpapier.
  5. Bak de kruidnoten 15 minuten af in de oven en laat ze daarna buiten de oven nog even hard worden.

Tip: als je glutenvrije en glutenkruidnoten bakt. Zet dan de glutenvrije kruidnoten boven de glutenkruidnoten in de oven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *