De decembermaand staat weer voor de deur, oftewel: cadeautjesmaand. Schoentjes worden weer gezet in de hoop dat er de volgende ochtend een cadeautje in ligt. Een leuke traditie, maar helaas is het kinderfeest niet voor iedereen even leuk. Sommige mensen zitten namelijk niet in een financiële situatie waarin zij extraatjes kunnen veroorloven. Om deze mensen te helpen is Voedselbank Gouda een initiatief gestart: zij hebben mensen opgeroepen om cadeautjes te komen brengen. En daar is meer gehoor aan gegeven dan verwacht. 

Bij binnenkomst in de Voedselbank in Gouda is Annette Boonstoppel druk bezig met het sorteren van dozen en zakken vol met speelgoed. De vrijwilligster heeft zich de afgelopen weken druk beziggehouden met de inzamelingsactie. “Via de website hebben we een oproep gedaan waarin we mensen hebben gevraagd om speelgoed te leveren. Daarnaast is bij de Albert Heijn ook nog eens een inzameling geweest voor onze voedselbank.”

Hoe veel cadeautjes de voedselbank precies heeft ontvangen weet Boonstoppel niet, maar ze weet in ieder geval wel dat het er ontzettend veel zijn. “Het is zelfs zoveel dat we ook besloten hebben om de cadeautjes te gaan verdelen over sinterklaas en kerst. Daarnaast is er hier in Gouda ook een vrouwenhuis en daar brengen we ook een aantal cadeaus naartoe.” Boonstoppel vindt het een goede actie en is blij met alle animo. “Het is natuurlijk fijn dat kinderen van mensen die het wat minder hebben ook gewoon mee kunnen doen met een feest als Sinterklaas en dat ze op school ook gewoon kunnen vertellen dat ze wat hebben gekregen”, vertelt ze.

Spellen, boeken, puzzels, knuffels, mensen hebben allerlei verschillende soorten speelgoed ingeleverd. Naast het inpakken van voedselpakketten zijn enkele vrijwilligers daarom ook druk bezig met het sorteren van alle cadeaus. De komende donderdagen worden er tafels neergezet met daarop al het speelgoed. Cliënten van de voedselbank kunnen dan zelf uitzoeken welk cadeautje zij mee naar huis willen nemen. “Ten eerste zullen we aan mensen vragen hoe veel kinderen ze hebben en hoe oud ze zijn.Dan gaan we samen kijken of er iets leuks tussen ligt voor hun kind.” Boonstoppel vindt het mooi om te zien hoe veel kinderen er met een glimlach de deur uitgaan. “Soms komen kinderen mee om zelf wat uit te zoeken. Dat is heel erg leuk om te zien.”