Wortels of sperziebonen voor je kat

Wortels of sperziebonen voor je kat

Kattenvoer

Vega of vegan voer voor honden en katten is al meerdere jaren op de markt te vinden, maar hoe goed is dit dieet voor je huisdier? Honden of katten zijn van oorsprong carnivoren, maar is vlees nog essentieel voor hen of kan dit vervangen worden? Dierenspecialist Woerden en oprichter VegaVriend vertellen hun verhaal. 

Vegetarische of vegan maaltijden, je ziet ze steeds vaker. Afgelopen jaren is het eetpatroon van de vleesetende Nederland flink beïnvloed door het opkomende vegetarisme (1).  Schappen worden gevuld met sojaburgers, groentebitterballen of tofu-hapjes. Niet alleen de mens wordt vegetarisch, ook dieren kunnen nu sperziebonen voorgeschoteld krijgen. Vlees vervangende maaltijden voor honden of katten zijn al meerdere jaren op de markt en het aanbod groeit met de dag.

Deze maaltijden bestaan onder andere uit groenten, suikers en vitaminen. Dit zijn essentiële ingrediënten voor de dieren, maar lang niet alle ingrediënten van de brokken zijn bekend. Sander de Feij, werknemer bij dierenspecialistzaak Woerden, vertelt dat zo’n 50 procent van de ingrediënten van deze brokken onbekend is en dus van alles kan bevatten.  Ook is volgens hem het vegetarisch of vegan dieet voor honden of katten “niet gebalanceerd genoeg”. Vaak moeten er nog ingrediënten of aanvullende supplementen toegevoegd worden, wat bij vleesvoer niet nodig is.

Rick Scholtes, eigenaar VegaVriend en mede-eigenaar Green Pets, denkt hier anders over. Hij geeft zijn twee honden al meerdere jaren vegetarisch en vegan voer, wat door beide honden goed wordt ontvangen. Naast het standaard vegetarisch voer wat in verscheidene schappen te vinden is, kookt Rick ook voor zijn honden. Volgens Rick is dit een goede manier om een zo gepast mogelijk dieet voor de honden te vinden. Zo kookt hij rijst, bonen, erwten en tofu voor zijn honden. “Beide honden vinden het erg lekker en eten graag met mij mee”, aldus Rick.

Er zijn dus duidelijk voor- en tegenstanders. Beide hebben ze sterke meningen over de vraag “Heeft je kat of hond echt kip nodig om op vier poten te blijven staan, of zijn er alternatieven?

(1) AD 

Over de auteur

Lotte Voorbij

Journalist. Erg geïnteresseerd in cultuur, de mens en lifestyle. Meer specifiek de hiphopcultuur, de drugswereld en persoonlijke interviews. Ik schrijf graag en houd daarnaast erg van fotografie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *