Voedselverspilling in restaurants, wat wordt er tegen gedaan?

Voedselverspilling in restaurants, wat wordt er tegen gedaan?

Bron: Wikimedia

Steeds meer restaurants in Nederland doen de laatste tijd hun best om voedselverspilling tegen te gaan. In veel restaurants krijgen de gasten steeds vaker de keuze om het eten wat zij niet op krijgen in doggy bags mee naar huis te nemen. Doggy bags zijn zakjes waar het overgebleven eten wordt in gedaan, zodat de klanten dit bijvoorbeeld op kunnen eten als zij ’s avonds lekker voor de televisie zitten. In veel restaurants moeten gasten er zelf om vragen als zij een doggy bag mee naar huis willen nemen, maar in restaurant ‘’De Dakkas’’ in Haarlem is dit niet het geval. ‘’Wij bieden deze bakjes altijd uit onszelf aan mensen aan, omdat wij zien dat veel mensen niet zelf om deze bakjes durven te vragen, waardoor er anders toch nog veel voedsel zou worden verspild. Dit zou natuurlijk zonde zijn.’’ Restaurant de Dakkas heeft ook nog een andere manier bedacht om voedselverspilling tegen te gaan. ‘’Er is natuurlijk altijd nog wel een beetje voedsel dat verspild wordt, maar ook hier hebben wij een oplossing voor’’, licht Maarten toe. ‘’In de grote composthoop met verspild voedsel die wij hebben, laten wij vaak kippen rondstruinen die dit dan opeten.’’ Maarten vertelt dat dit ervoor zorgt dat de kippen hierdoor in leven blijven, en kunnen zorgen dat er lekkere ontbijteitjes gemaakt kunnen worden.

In all you can eat restaurants worden er nooit doggy bags mee naar huis genomen, want de meeste restauranteigenaren zijn bang dat mensen hier misbruik van zullen maken en te veel eten op hun bord gaan scheppen, om vervolgens alles mee naar huis te nemen tegen een aanzienlijk goedkope prijs. Om voedselverspilling tegen te gaan geeft restauranteigenaar Ku Yhuang, van het all you can eat restaurant ‘’Food Explore’’ in Utrecht, iedereen die niet zijn bord leeg eet na meerdere waarschuwingen een restaurantverbod. Om er voor te zorgen dat er ook in de keuken niet teveel eten overblijft heeft hij een oplossing. ‘’Al het eten wat in de keuken overblijft, haalt het bedrijf Good2Go op. Dit is een bedrijf dat er voor zorgt dat al het eten dat overblijft alsnog gekocht wordt door mensen, waardoor dit eten niet zal worden verspild’’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *