Frikandel speciaal-stamppot? Michel Rekers maakt het

Frikandel speciaal-stamppot? Michel Rekers maakt het

bron: Pixabay

https://svjmedia.nl/younews2/1348/tv-uitzending-eten/

Stamppot is misschien wel de meest Nederlandse maaltijd die we hebben. Boerenkool, andijvie, hutspot: het aanbod is best groot. Maar wat is nou eigenlijk het geheim van dit winterse gerecht? 

Michel Rekers is drievoudig wereldkampioen stamppot koken en vertelt het volgende: “Je moet de aardappelen op een bepaalde manier met de groente vermengen, zodat het lekker luchtig wordt.” Hij denkt dat hij met die wijze van stamppot bereiden misschien ook wel zijn titels heeft verkregen.

Wereldkampioen
Rekers is ooit begonnen aan het WK stamppot koken door een vriend van hem. “Hij zei me dat dat wel wat voor mij zou zijn, omdat ik altijd wil winnen.” De eerste keer dat Rekers aan zo’n WK mee deed werd hij gelijk tweede. Dat was een mooie motivatie om ermee door te gaan. Én het wierp zijn vruchten af, aangezien Rekers nu dus drie titels op zijn naam heeft staan.

Inventief
De gangbare stamppotten zijn dus gerechten als boerenkool en andijvie, maar volgens Rekers kun je er veel meer mee. “Je kan van alles met stamppot maken. Denk bijvoorbeeld aan caprese-stamppot, of paella-stamppot.” Dit zijn overigens gerechten die Rekers zelf weleens heeft gemaakt. Hij laat trots foto’s zien van zijn inventieve stamppotten.

Culinair hoogstandje
En door naar die foto’s te kijken, lijkt stamppot ineens een culinair hoogstandje. Is het dat eigenlijk ook, of is het gewoon een simpele maaltijd? Rekers legt uit: “Je kunt het zo culinair maken als je zelf wilt.” Zo kan dat onder andere door andere gerechten als het ware te mixen met stamppot. Als voorbeeld noemt hij een carpacciostamppot. Tijdens het interview zet hij een frikandel speciaal-stamppot neer: een soort rookworst met boerenkool erin, gegarneerd met gedroogde zontomaatjes, gebakken uitjes en truffelmayonaise. Om maar over inventief te spreken.

Verse maaltijden voor iedereen
Rekers houdt zich niet alleen bezig met stamppot maken, zo blijkt. Hij zet zich namelijk hard in voor verse maaltijden voor ouderen. Waar er bij veel verzorgingstehuizen vaste, weinig gevarieerde menu’s zijn, zorgt Rekers dat er bij het Saenehof, waar hij souschef is, altijd weer iets lekkers op tafel staat. “Als de mensen een biefstuk willen, dan maak ik gewoon lekker een biefstuk.” En terwijl hij dat zegt, staan de loempia’s met kroepoek en nasi al klaar in de keuken

Over de auteur

Sammie Druppers

Mijn naam is Sammie Druppers. Ik ben een achttienjarige journalistiek studente uit Utrecht, die graag aan de slag zou willen gaan om te schrijven voor een blad.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *