In Hong Kong worden al een half jaar lang protesten gehouden. En die protesten, die worden steeds heftiger. Veel studenten kiezen er daarom voor om het land te verlaten en keren huiswaarts. Ook de 20-jarige Luc Spronk zat sinds augustus dit jaar tot drie weken geleden in Hong Kong voor zijn studie. Echter koos hij ervoor om rond te gaan reizen, in plaats van een ticket terug naar Nederland te boeken.

Er heerst veel onrust in Hong Kong. Het laatste half jaar wordt er massaal geprotesteerd tegen een nieuwe uitleveringswet, die het mogelijk maakt om verdachten van een misdrijf uit te leveren aan andere landen waarmee het geen uitleveringsakkoord heeft gesloten. Verdachten kunnen ook uitgeleverd worden aan China, en daar dus berecht worden volgens een heel ander stelsel. Demonstranten zijn bang dat de verdachten daar geen eerlijk proces krijgen en dat China steeds meer te zeggen krijgt in Hong Kong. In Hong Kong zijn de rechters onafhankelijk en er is veel meer vrijheid om voor je mening uit te komen. Dat is een groot verschil met China. Het voorstel voor de uitleveringswet is inmiddels ingetrokken, maar er heerst nog steeds woede. Inwoners uit Hong Kong willen dat een aantal protestanten worden vrijgelaten en dat de protesten niet worden gezien als rellen. Daarnaast willen ze dat een onafhankelijke onderzoekscommissie kijkt naar de handelingen van de politie.

Dichtbij de protesten
De protesten worden steeds heftiger en daarom krijgen onder andere studenten uit Nederland het advies om het land te verlaten. Spronk kreeg dit advies ook. Hij studeert International Business Administration aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en besloot voor zijn studie naar Hong Kong te gaan. Een half jaar geleden begon het avontuur van Spronk in Hong Kong. Samen met zijn moeder en zijn broer stapte hij op het vliegtuig. “Vlak voordat we vertrokken bleek dat het vliegveld waar we zouden landen was ingenomen door een protest. Dat was onzeker, maar gelukkig was dit al niet meer zo toen we aankwamen.”

In de periode van Spronks studie in Hong Kong heeft hij veel meegemaakt. Zo werden veel stations verwoest en lag het metrosysteem vaak plat, waardoor hij soms andere manieren moest zoeken om thuis te komen. “Ik heb ook weleens traangas gevoeld op momenten dat ik per ongeluk te dichtbij een protest kwam waarbij geweld werd gebruikt door politie.” Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens Halloween in het uitgaanscentrum. Het hele centrum werd afgezet en uiteindelijk werd ook daar traangas afgevuurd. “Dat heb ik wel gevoeld. Maar wat eigenlijk heel gek is, is dat ik dat geweld na een tijdje zelfs als ‘normaal’ begon te zien”, vertelt hij.

Geen angst gevoeld
Hoewel er dus veel protesten waren, en nog steeds zijn, heeft Spronk niet vaak angst gevoeld. Hij zat in verschillende groepsapps, waardoor hij vaak wist waar en wanneer een protest plaats zou vinden. Op die manier kon hij deze ontwijken. Daarnaast woonde hij naar eigen zeggen in een rustige wijk. Dit in tegenstelling tot de onrust rond zijn universiteit. “De campus van mijn universiteit werd op een gegeven moment ingenomen door protestanten, waardoor het onmogelijk te bereiken was. Heel veel eigendom is tijdens deze bezetting gesloopt. Denk hierbij aan een verwoeste kantine en veel graffiti. Er is zelfs een keer een poging gedaan tot het in brand zetten van het gebouw, maar dit is niet gelukt.” De veiligheid van de studenten kon niet meer gegarandeerd worden. Door al deze omstandigheden werd het semester afgelast. Spronk hoeft nu alleen nog maar projecten in te leveren om zijn studiepunten te kunnen behalen en hoeft geen onderwijs meer te volgen.

Geen afscheid kunnen nemen
Tijdens zijn periode in Hong Kong heeft Spronk veel nieuwe vriendschappen gesloten. “Veel vrienden van mij woonden op de campus zelf en hadden veel meer te maken met de protesten. Sommigen werden geregeld wakker van brandalarmen die werden ingedrukt of door sirenes in de buurt. Soms werd er zelfs traangas voor hun raam afgevuurd. Zij dachten op dat moment wel echt van ‘ik moet hier nu weg’ en zijn ook echt gevlucht.” Doordat veel vrienden op korte termijn moesten vertrekken, heeft Spronk niet van iedereen afscheid kunnen nemen. “Wel hebben we een paar dagen voor vertrek met mensen die nog niet waren vertrokken afgesproken bij ons favoriete restaurant in Hong Kong. We waren met zo’n veertig mensen, waaronder veel vrienden van mij. Daar hebben we nog een soort van afscheid kunnen nemen.”

Nog niet terug naar Nederland
Inmiddels zit Spronk in Vietnam en er staan nog verschillende plekken op de planning. “Als je in Azië zit en je hoeft niet meer naar school, waarom zou je dan in Hong Kong blijven of terugkeren naar Nederland? Ik ben nog van plan om naar Thailand, Cambodja, Maleisië en Singapore te gaan en ik denk dat ik ergens midden januari weer terugkeer naar Nederland.” Ondanks alle protesten en zijn onverwachte vertrek, heeft Spronk genoten van zijn tijd in Hong Kong. “Het was een hele fijne tijd. Dat ik dan af en toe een keer traangas in mijn gezicht heb gehad, geen les had of geen afscheid heb kunnen nemen is allemaal heel jammer, maar het grootste deel heb ik gewoon enorm genoten. Je moet ook niet denken dat Hong Kong een slagveld is. Dat is helemaal niet waar. De protesten zijn alleen op bepaalde momenten, op bepaalde plekken en je kunt het op zich prima vermijden.”