Katten mogen buiten niet meer loslopen volgens juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit. Het los laten lopen van katten zou in strijd zijn met de Europese natuurbeschermingswet, omdat katten bedreigde diersoorten aanvallen.

 Katten moeten binnen blijven en buiten moeten worden aangelijnd, net als honden. Katten die ongecontroleerd naar buiten gaan, doden sommige beschermde diersoorten, voornamelijk vogels, en katten brengen ziektes over. Een kattenbuitenkomverbod zou dit probleem oplossen. Volgens een rapport van het ministerie van Landbouw en Natuur uit 2015 lopen er in Nederland zo’n 2,6 miljoen huiskatten rond. Die katten doden jaarlijks zo’n 14 miljoen dieren in de natuur. Minister van Landbouw Carola Schouten heeft inmiddels gereageerd en zal katteneigenaren niet verplichten om hun katten binnen te houden. Wel zal er een algemene castratie- en sterilisatieplicht komen. De huiskat is een van de grootste uitroeiers in de dierenwereld, ze zijn een gevaar voor zo’n 370 bedreigde diersoorten.

Katteneigenares Nikki van den Ham (18) heeft al haar hele leven katten en ook haar katten vallen wel eens andere katten of dieren aan. Toch denkt Nikki niet dat katten niet meer naar buiten laten een goede oplossing is voor het bedreigde diersoorten probleem. Volgens haar moet er juist gekeken worden naar het gebruik van gif in de natuur om zo het sterftecijfer onder dieren te verlagen. “Ik vind het niet zo’n groot probleem, dieren vallen elkaar nou eenmaal aan in de natuur. In het ecosysteem hebben katten ook een functie. Haal je die katten van de straten, dan komen daar weer andere problemen voor terug, denk aan muizen en rattenplagen. Daarnaast is het goed voor katten om buiten te komen. Ik denk dat er grotere problemen zijn in de wereld dan katten die andere dieren aanvallen, dus van mij hoeft er niet zoveel aandacht aan te worden besteed!”.