Met kerst vieren we de geboorte van Jezus. Van oorsprong een religieuze aangelegenheid, maar nu toch ook behoorlijk vaak geassocieerd met een tijd van gourmetten, kerstkransjes, glühwein, borrels, gala’s en diners. Maar hoe zit het nou eigenlijk met mensen die niet christelijk zijn, maar juist een ander geloof aanhangen? Vieren zij ook kerst voor de gezelligheid of gaan ze het liever uit de weg?

 

Vidjay Prahladsingh maakt deel uit van de Hare Krishna beweging in Amsterdam. Hij gaat ondanks zijn geloofsovertuiging de jaarlijkse kerstborrel niet uit de weg. “Ik ben eigenlijk van mening dat kerst niks te maken heeft met de geboorte van Jezus”, legt Vidjay uit. “Ik leef in deze maatschappij, ik werk ook, er zijn binnenkort ook allerlei kerstborrels en dergelijken, dus daar ga ik wel naar toe, maar het is niet zo dat ik dat als een religieuze feestdag zie.”

Kerst en Sinterklaas zijn voor de Jehovah’s Getuigen wél uit den boze. Dit wordt dan ook zeker niet gevierd. Een broeder van de Jehovah’s Getuigen in Utrecht, Overvecht legt uit dat zij eigenlijk maar één gelegenheid vieren, de Gedachtenisviering. Hierbij herdenken zij de dood van Jezus. Jammer dat ze de feestdagen moeten missen vinden ze het niet, legt de broeder uit. “Heel veel van de feestdagen hebben ook heel veel verplichtingen en veel stress. Dus dat we dat missen vinden we niet zo erg.”

Radj Sukhai is Hindoe en viert elk jaar gewoon met zijn familie kerst. Toch ziet hij ook overeenkomsten tussen kerst en het Hindoeïstische lichtjesfeest Divali. “Wat ik veel vind lijken op de Divali-viering, is het kerstfeest. Dan heb je ook heel veel lichtjes en dat vier ik eigenlijk op dezelfde manier zoals ik Divali vier, met mijn vrouw, kinderen en familie.”