Naast gezelligheid en lekker eten, staan cadeautjes tijdens de feestdagen centraal. Niet alleen verwent men elkaar, maar vaak ook de huisdieren. Helaas zijn er ieder jaar weer dieren die tijdens kerst geen vast thuis hebben en in het asiel moeten verblijven. Maar ook deze dieren worden door de kerstman niet overgeslagen.

Voor deze dieren is er namelijk een kerstinzamelingsactie in het leven geroepen. Asielen die meedoen stellen een verlanglijstje op die ze publiceren op hun site. Dan kunnen mensen iets dat op het verlanglijstje staat kopen, en cadeau doen aan het asiel.

Vrijgevig
Saskia Thijssen, van de communicatieafdeling van de Dierenbescherming, vertelt meer over de actie en waarom deze tot stand is gekomen. “We merkten dat mensen het toch wel erg leuk vinden om in december een kerstcadeautje te doneren aan de dieren,” Thijssen zegt dat het echter voor veel mensen lastig bleek om te bepalen wat het asiel precies nodig had. “Daarom hebben we besloten een lijstje te publiceren, namens de asieldieren. Zo weten de mensen precies wat we goed kunnen gebruiken.”

Dier is geen cadeau
Hoewel het tijdens de winter een stuk rustiger is dan in de zomer, verblijven er nog altijd dieren in het asiel tijdens de kerst. Misschien bestaat het beeld dat er tijdens de feestmaand meer dieren worden geadopteerd als leuke kerstverrassing, maar volgens Thijssen is dat niet zo. Ze heeft daar ook een duidelijke mening over: “We vinden niet dat je een dier cadeau moet geven en zomaar moet verrassen met een hond of konijn.” Het is een keuze die je erg goed moet overwegen, want sommige dieren worden wel twintig jaar oud.

Vrijwilligers
De kerstinzamelingsactie voor asieldieren is uiteraard een leuk initiatief, maar Thijssen zegt eerlijk dat de dieren natuurlijk geen idee hebben dat het kerst is. De werknemers en vrijwilligers daarentegen wel. “Als dierenbescherming zijn we veelal afhankelijk van vrijwilligers, dus we proberen hen die ons komen helpen met kerst extra in het zonnetje te zetten.”