Blauwe ogen, kom maar binnen. Zwart haar, blijf maar weg.

Club Maggy

Discriminatie in het uitgaansleven, wanneer je een niet- Nederlands uiterlijk hebt komt dit fenomeen je misschien wel bekend voor. In de huidige maatschappij betekent discriminatie ‘het onderscheid maken tussen mensen of groepen en het niet gelijk behandelen in gelijke gevallen’. Het komt regelmatig voor dat mensen vanwege uiterlijke eigenschappen niet binnen worden gelaten.

In Amsterdam was er twee jaar geleden een onderzoek opgezet door de burgemeester, hij stuurde ‘mystery guests’ af op dertig verschillende horecazaken. De proefpersonen verschilden in uiterlijk. De groep bestond uit Amsterdammers met en zonder westerse achtergronden. Vier van de vijf keer waren de mensen met een niet westerse achtergrond de dupe. Ze mochten zonder duidelijke redenen niet naar binnen. Dit experiment werd in verschillende steden uitgevoerd. Elke keer weer leken de uitkomsten erg veel op elkaar, de proefpersonen met een niet westerse achtergrond vielen vaak buiten de boot.

Ook in Utrecht zou er sprake zijn van discriminatie in het uitgaansleven, volgens de recensies van Club Maggy. Recensies zoals “Blauwe ogen en blond haar, kom maar binnen. Zwart haar en bruine ogen, beetje getint. Sorry we kennen je niet, kom maar de volgende keer weer porberen. Slechtste beveiligers ooit!!” en “Wat een discriminatie bij deze club. Mijn vriend werd niet binnengelaten omdat hij blond was. Pff wat een onzin!” springen eruit. Toch krijgt de club 3,8 van de 5 sterren op Facebook. De meningen hierover zijn dus erg verdeeld.

Verslaggeefsters Büsra Kondakci en Laura Iwuchukwu hebben een experiment uitgevoerd. Ze gingen twee nachten langs met een groepje mensen met diverse uiterlijke kenmerken van verschillende etniciteiten. De groep bestaat uit iemand met blond haar en blauwe ogen, iemand met een Afrikaans uiterlijk en iemand met een hoofddoek.

Onze waarnemingen komen niet overheen met de recensies op Facebook. De mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat er op deze dagen een andere bewaker aanwezig was. En natuurlijk niet te vergeten dat de recensies maar een kant van het verhaal belichten.

Auteurs: Laura Iwuchukwu & Busra Kondakci

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *