Winter wordt zacht en nat

Winter wordt zacht en nat

De meteorologische winter is begonnen op 1 december. Volgens weerdeskundigen krijgen we in de eerste periode al een winters voorproefje. Het is zelfs kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Afgelopen zaterdagavond en -nacht koelde de temperaturen al flink af naar het vriespunt. Veel plaatsen kregen te maken met dichte mist en gladheid. 

Onderscheid astrologische en meteorologische winter

Net als bij de andere seizoenen wordt onderscheid gemaakt tussen de meteorologische en de astronomische winter. De officiële winter begint op 21 december, maar voor de meteorologen en klimatologen is de winter al op 1 december begonnen. Die winter duurt precies drie kalendermaanden. Door de seizoenen steeds op de eerste van de maand te beginnen biedt het voor de meteorologen de mogelijkheid om een overzicht te hebben van de statistieken en de seizoenen onderling te vergelijken. 

Zacht en nat

Bij de winter wordt al snel gedacht aan sneeuw- en ijspret, maar de Nederlandse winters verlopen meestal zacht en nat. Ook dit jaar is de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter groot, meldt WeerOnline. Door een  overheersende zuidwestenwinden zal het op de meeste dagen zachter zijn dan normaal. Een uitzondering zijn de eerste dagen van december, die beginnen kouder dan normaal voor de tijd van het jaar.

Piet Paulusma

Zoals elk jaar komt Piet Paulusma op de eerste dag van de meteorologische winter met een wintervoorspelling. Hij verwacht dat de winter rommelig zal verlopen. Het is een combinatie van wisselvallig en regelmatig kwakkelend weer. Ook komt Paulusma met de voorspelling dat er één of twee langere perioden met echt winterweer en kou aankomen. ‘We kunnen dan ook misschien de schaatsen onderbinden.’, vertelt de 62-jarige weerman. Hij verwacht in ieder geval dat we te maken gaan krijgen met sneeuw. 

Vorig jaar kwam de weerman ook met een wintervoorspelling. Volgens hem zat hij met zijn voorspelling voor 90% goed, maar voegt er wel aan toe dat voorspellen lastig blijft. Zo kondigde hij aan dat we te maken zouden krijgen met overlast. Niet alleen van de kou, maar ook van ijzel, sneeuw en vorst. Ook vorig jaar in december kregen we al vroeg te maken met winters weer. Ook vorig jaar zei Piet Paulusma dat het een kwakkelende winter wordt en ook toen voorspelde hij dat de schaatsen uit het vet gehaald konden worden. 

Witte Kerst

De kans op een witte Kerst is in Nederland, zoals altijd, heel klein. Die kans is  5 procent in het westen en 10 procent in het oosten. Toch is volgens WeerOnline een witte Kerst ook dit jaar niet onmogelijk. Wanneer de wind precies op het juiste moment kortstondig uit het koude oosten waait zitten we snel in de vorst. Wanneer er dan ook nog neerslag in aantocht is stijgt de kans op sneeuw.

Eerdere winters

De winters lijken steeds korter te worden in Nederland. Zo gebeurt het steeds vader dat de eerste vorstdag later valt dan het jaar ervoor. Tot 1931 viel de eerste vorstdag gemiddeld op 21 oktober. Als er wordt gekeken naar de laatste 30 jaar, is dat op 2 november. Ook het voorjaar begint steeds vroeger. Tot 1931 viel die dag gemiddels op 30 maart. Sinds 1988 valt de eerste lentedag  gemiddeld op 11 maart.

Verschuiving van seizoenen

Dat de winter steeds korter wordt, en de zomers dus steeds langer, kan verregaande consequenties hebben. Volgens biologen kan de biodiversiteit in ons land snel veranderen door de stijgende temperaturen. Het jaar 1988 was een omslagpunt. Sinds dat jaar wordt het elk jaar warmer. Daardoor verandert ook elk jaar de gemiddelde temperatuur en dat is ook te zien in de natuur. Bij bomen is dat te zien aan de verkleuring van de bladeren. De laatste jaren gebeurt dat steeds later. Ook mensen met gras in de tuin kunnen het merken. Zij moeten langer maaien dan voorheen. 

Daan van den Broek is junior meteoroloog en vertelde in een interview hoe de winter eruit gaat zien en hoe dat wordt berekend.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *