Steeds meer jongeren in relatietherapie?

Steeds meer jongeren in relatietherapie?

Bron: http://undiaconilusion.blogspot.com/

De herfstperiode is een tijd waarin we vaak veel warmte en knusheid opzoeken en ons omringen met mensen die we liefhebben. Echter blijkt uit een onderzoek van Daily Mail dat veel koppels het deze periode van het jaar toch lastig hebben, november wordt daarom ook wel de break up maand genoemd. Relatietherapeut Erwin Smith, uit Amersfoort, valt het op dat er steeds meer jongere koppels bij hem in therapie komen. Is dit iets positiefs?

Erwin krijgt dagelijks veel diverse koppels die bij hem langskomen. “In de afgelopen 3 jaar is het me opgevallen dat er echt aanzienlijk jongere koppels aankloppen voor een therapiesessie. Het gaat dan om de leeftijd van stelletjes tussen de 20-30, dat is echt veel meer geworden”, aldus Erwin.

Volgens Smith is dit enerzijds een positieve verschuiving, aangezien jongeren opener durven zijn over hun problemen en minder schaamte ervaren over wat er niet goed gaat. Daarnaast staan ze er ook meer voor open om het probleem bij zichzelf te zoeken. Anderzijds legt hij ook uit dat jongeren van deze tijd misschien wel veel te veel verwachten van een relatie, en dat het niet overeenkomt met het beeld hoe een relatie daadwerkelijk is. Het hoeft en kan namelijk nooit helemaal perfect te zijn. Hij vertelt dat het goed is dat de jongeren open staan om te kijken of het anders kan, en daarbij hulp van iemand van buitenaf inschakelen, “Al is het wel zo dat het voor koppels die beide nog studeren het nog wel lastig is om het financieel te bekostigen, omdat het voor hen niet wordt vergoed”, aldus Erwin.

In de tijd waarin we leven kunnen we natuurlijk veel makkelijker in contact komen met andere mensen, juist omdat apps als tinder heel gebruikelijk zijn voor jongeren. ‘Ik denk dat dat iets moois is, juist omdat je elkaar anders misschien wel nooit was tegengekomen. Het is en blijft natuurlijk wel heel belangrijk om gewoon je echte zelf te laten zien. Op je tinderprofiel laat je al gauw de beste versie van jezelf zien, terwijl je er misschien helemaal niet aan kunt voldoen”, aldus Smith.

Voor veel koppels heeft het uiteindelijk wel succes, “Natuurlijk verschilt nog altijd per stel, maar over het algemeen komen ze wel dichterbij elkaar door met elkaar te praten en goed uit te spreken wat er in hun omgaat. Ze durven zich in iedergeval flexibel op te stellen en tonen moed om langs te komen”, vertelt Erwin.

We zijn tijdens de radio uitzending telefonisch met Erwin in gesprek gegaan, om het te beluisteren kun je naar de radiouitzending gaan die op de website staat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *