Tatoeages, een wel bekende vorm van zelfexpressie binnen onze samenleving. Vermoedelijk is het hebben van tattoos iets wat al sinds 14.000 jaar voor Christus een gewoonte. Toch is het hebben van tatoeages ontstaan tot iets rebels. Om deze reden was het vaak een probleem voor bijvoorbeeld medewerkers in de horeca om zichtbare tatoeages te hebben. Zo er dat mensen met tattoos soms niet worden aangenomen.

Wytse Spoelstra is al zeven jaar docent op het Spinoza Lyceum in Amsterdam en hij merkt dat het hebben van tatoeages hem niet belemmerd bij het hebben van een ‘reguliere’ baan. Hij heeft overal op zijn lichaam tattoos, enkel de tattoos op zijn armen zijn zichtbaar voor zijn leerlingen. Wytse heeft geen problemen gehad met zijn werkgever toen hij solliciteerde voor zijn baan als docent. Daarnaast is hem niet gevraagd om zijn piercings uit zijn gezicht weg te halen.

Tegenwoordig zijn er werkloze mensen die hun (zichtbare) tatoeages weg laten halen in de hoop dat ze sneller een baan krijgen. “Absoluut niet”, is het antwoord dat Wytse geeft op de vraag of hij dat ooit ook zou doen mocht hij ooit werkeloos raken.

Andy van Eerten, tatoeëerder bij Tattooshop Magic is van mening dat werknemers een andere baan moeten zoeken als hun werkgever het niet eens is met hun tatoeages.

Volgens de Kamer van Koophandel is het aantal tattooshops in Nederland met bijna 83% toegenomen sinds 2014. De vraag naar tattoos is gegroeid. Ook op de werkvloer is men flexibeler geworden om mensen met zichtbare tatoeages in dienst te nemen.

.