Je walgt ervan of je kan er de schoonheid wel van inzien, maar aan een draaiorgel midden in de stad kun je moeilijk ontkomen. Gewoon in de stad, of tijdens de markt brengt het een bepaalde sfeer met zich mee. Echter is het draaiorgel langzaam aan het verdwijnen, omdat het steeds minder lucratief wordt en het hoogtij van het orgel wel zo’n beetje voorbij is. Wij spreken met de Goudse orgelman Adrie Vergeer over zijn passie en over de dalende populariteit van het orgel. 

Het draaiorgel verdwijnt langzaam uit het straatbeeld terwijl het er eigenlijk toch echt in thuishoort. Een van de oorzaken zou zijn dat mensen steeds minder contant geld op zak zouden hebben. Vergeer is het hier mee eens ´het plastic geld speelt een belangrijke rol, je moet het toch hebben van de munten die mensen op straat gevenEen van de oplossingen hiervoor zou dan zijn een pinautomaat mee te nemen, hier wil hij echter niet aan beginnen. ´Ik zie dat niet zitten, dan moet je mensen vragen wat voor bedrag ze willen geven en dat duurt alleen maar lang. Nu lopen mensen voorbij en geven ze kleingeld, dat is veel makkelijker, ´ aldus Vergeer.  

Toch zegt hij dat geld niet de enige reden is voor het verdwijnen van het orgel. De oude garde stopt er langzaam mee door ouderdom, alleen komen er geen jonge mensen bij die het beroep als orgelman op zich willen nemen. Ondanks dit alles blijft het zijn passie en zal hij niet snel stoppen, ´ik maak mijn eigen muziek en ik ben bezig om een groot orgel op de oude manier te bouwen, ik vind het altijd nog prachtig. ´