Hoe beleefde Google 2019?

Ruim 70% van de Nederlanders gebruikt zoekmachine Google. Voor wie benieuwd is wanneer een bepaalde zoekterm ineens enorm populair werd, is er de website Google Trends. Die site houdt namelijk bij wanneer en hoe vaak er op een bepaald woord gezocht wordt. Die gegevens leveren een bijzonder jaaroverzicht op.

Januari
In januari werd er plotseling enorm vaak op een voornaam gezocht, namelijk: Julen. Dat had alles te maken met de tweejarige Julen uit Spanje. Hij viel in een 71 meter diepe put. De reddingsoperatie, die uiteindelijk tevergeefs bleek, hield de gemoederen flink bezig.

Februari en maart
In februari kon het online schietspel Apex Legends zich op enorme populariteit verheugen. Maart stond in het teken van een schietincident in een Utrechtse tram. Op de 18e schoot Gökmen T. in een Utrechtse tram namelijk 4 mensen dood, nog eens 6 raakten er gewond. Het terreurdreigingsniveau ging voor het eerst in Nederland naar de hoogste schaal.  Die dag werd er het vaakst van het afgelopen jaar op ‘NOS, ‘Telegraaf’ en ‘NU.nl’ gezocht.

April, mei en juni
In april vloog de vele honderden jaren oude Parijse kerk, de Notre Dame, in brand. In mei hield de snelste stijger verband met een vrolijke gebeurtenis: Nederland won het Songfestival. Juni stond in het teken van het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal.

Juli, augustus en september
Dan juli: toen overleed de Amerikaanse acteur Cameron Boyce. Augustus en september stonden in het teken van sport. Men zocht veel op de termen ‘Ajax’ en ‘Formule 1’

Oktober en november
In de tiende maand noteren we Iris Hond als snelste stijger. En dat had te maken met een onthulling van weekblad Privé. De 32-jarige pianiste bleek een geheime verhouding te hebben gehad met Marco Borsato. In november werd er plotseling veel gezocht op Madrileense museum: Museo del Prado, dat bestond afgelopen maand namelijk 200 jaar.

Over de auteur

Marijn Slijper

Contact: marijn.slijper@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *