Mee met de politie in Den Haag

Mee met de politie in Den Haag

Een paar politieauto's op de binnenplaats van politie Den Haag Foto: Wen Xin van der Linden

Verslaggeefster Wen Xin van der Linden ging mee met de politie in Den Haag. Wat maakt de politie zoal mee? Hoe ervaren politieagenten hun werk? En hoe zit het met de politieacademie?

 

Terugblikkend op december was te merken dat er toch weer aardig wat geweld is gebruikt tegen politie en andere hulpverleners. Daar kan politieagent Marcel van Veenendaal meer over vertellen. “We ervaren als politie ook dat er geweld wordt gebruikt tegen verschillende hulpverleners, denk aan handhavers van de gemeente, de ambulancedienst en de brandweer. We merken dat de maatschappij daar harder op reageert. Dat wordt door de politie nooit getolereerd.” Daar treedt de politie hard tegen op. Wel is het zo dat de politie afhankelijk is van de wet en regelgeving. Ze voeren het door de politiek gemaakte beleid uit. Daarbij botsen politie en justitie wel eens.

Van Veenendaal vertelt verder: “We zien wel verharding naar mensen in de publieke ruimte vanuit de maatschappij en daar treden we tegen op. De afhandeling die daarna volgt, daar verbaas ik mij soms om. Vaak vind ik die niet even hard als dat wij daar tegenop treden. Enerzijds kan ik dat ook wel begrijpen wanneer een vonnis wordt uitgelegd door de rechtbank. Anderzijds ben je politieagent, maar heb je ook nog een privéleven en daar mag je denk ik ook wel twee gedachten daarover hebben, namelijk een zakelijke gedachte en een privégedachte. Dat botst soms, maar belemmert het werk niet.”

Verharding van de maatschappij heeft volgens Van Veenendaal niet te maken met de regorganisatie naar de Nationale Politie. “Ik denk dat het te maken heeft met onduidelijkheid in wet- en-regelgeving van de politiek of het vertrouwen in de politiek. Wij voeren als politie die wet- en regelgeving uit.” Van Veenendaal merk dat mensen vaak besluiten van de politiek niet goed begrijpen en zich daartegen verzetten. Hij denkt dat ze zich niet verzetten tegen de hulpverlener maar tegen het orgaan die de wet-en regelgeving uitvoert. Dat botst dan met de gevoelens van de mensen.

Studeren aan de politieacademie

Van Veenendaal werkt ook met studenten aan de politieacademie. De opleiding tot politieagent bestaat uit een x aantal jaren. Daarin groeit een student binnen de organisatie met wat hij of zij mag en kan doen. Er wordt goed naar het leerproces gekeken en op basis daarvan wordt bepaald of ze kunnen worden ingezet voor bepaalde werkzaamheden. Van Veenendaal: “De politieacademie is werkend leren. Enerzijds zitten de studenten op school en in andere perioden zijn ze bezig in de praktijk. Wanneer de student bezig is in de praktijk, wordt er gekeken naar welke competenties al zijn behaald en hoe de student daardoor al kan worden ingezet.” Iemand die bijvoorbeeld al aan het einde van de opleiding zit en alle competenties heeft behaald op het gebied van grootschalig optreden en noodhulp, kan daarvoor al worden ingezet. Een student die competenties nog niet heeft gehaald, die wordt bewust daarvoor niet ingezet. De meeste studenten doen drie of vier jaar over de opleiding.

Van Veenendaal: “Vooral studenten die aan het einde van hun opleiding zijn, die worden ingezet tijdens de jaarwisseling in de openbare orde. Dat zijn natuurlijk dan wel studenten die al drie jaar ervaring hebben op school en op straat. Het is dus niet zo dat je begint aan de politieacademie en dat je twee maanden later al bij een grootschalig incident staat.”

Stage voor horeca coördinator

Mitchell van der Linden is hoofdagent van politie Den Haag. Hij loopt momenteel een jaar stage als horeca coördinator. Wat voor meldingen krijgt hij binnen? Van der Linden: “In principe heb ik een coördinerende rol. Ik coördineer het reilen en zeilen van de horeca. Het kan gaan om kleine overtredingen tot grote misstanden binnen de horeca.” Dat pakt Van der Linden dan op en vervolgens zet hij zijn collega’s uit, van hen krijgt hij weer terugkoppeling. Op die manier wordt er bepaald of zo’n bestuurlijke rapportage naar de gemeente gaat of dat het intern blijft.

Of Van der Linden weer teruggaat naar de surveillance? “In principe duurt het voor mij een jaar, of het wordt verlengd met weer een jaar ligt eraan of ze positief zijn over mijn werkzaamheden. Als het capacitair niet mogelijk is om mij hier nog een jaar langer te houden, dan zou het zomaar kunnen zijn dat ik terug zal gaan naar de surveillancedienst. De surveillancedienst is heel divers, van wijkzorg gerelateerde meldingen en noodhulpmeldingen die vanuit de meldkamer worden uitgegeven.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *