Een maand lang veganistisch eten, lukt jou dat?

Een maand lang veganistisch eten, lukt jou dat?

Beeld: Pixabay

Veganuary staat in het teken van een veganistisch januari. Het nieuwe jaar is net begonnen en de goede voornemens staan bij veel mensen nog hoog op het lijstje. Veganuary deelneemster Yvon Roubroeks vertelt over haar keuze om deze maand veganistisch te eten.

Tijdens Veganuary eten wereldwijd zo’n 300.000 mensen plantaardig. Veganuary is een non-profit organisatie uit het Verenigd Koninkrijk die mensen aanmoedigt om veganistisch te eten tijdens januari; Veganuary. Ongeveer 500 merken, restaurants en supermarkten in alleen het Verenigd Koninkrijk al, doen mee aan de campagne en/of steunen de campagne. Veganuary zal de rest van het jaar door gaan met het promoten en sturen van mensen op een plantaardig dieet. Ook in Nederland wint de challenge aan populariteit. Online zijn er allerlei verschillende challenges te vinden. Via Facebook zijn er verschillende groepen en pagina’s aangemaakt om de deelnemers te informeren, uit te dagen en onderling met elkaar te laten communiceren. In Nederland heeft de Nederlandse Verenging voor Veganisme (NVV) een eigen initiatief gestart voor (niet alleen) de maand Veganuary namelijk; de VeganChallenge. Volgens VeganChallenge hebben er al 53.332 mensen mee gedaan aan de VeganChallenge tot nu toe, sinds het ontstaan van de challenge in 2012. De challenge werd in eerste instantie opgezet om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met een plantaardig dieet.

Tijdens de maand januari van het jaar 2020 laten mensen niet alleen hun plastic en alcohol links liggen maar ook laat een groep mensen, die steeds groter wordt, hun dierlijke producten liggen. Waaronder Veganuary deelneemster Yvon Roubroeks, ze doet voor het eerst mee aan deze veganistische maand. Dit is ook haar eerste keer dat ze meedoet aan een maand waarin ‘iets verboden’ is. “Mijn man en ik zijn al jaren vegetarisch en waren al wel langer benieuwd naar de veganistische overstap. We zagen de reclamespotjes voor de VeganChallenge en Veganuary, toen dachten we waarom niet? We zijn op 1 januari begonnen en tot dusver bevalt het goed. Het is nog wel even wennen met boodschappen doen en verder vooruitdenken, maar dat went vast wel.”

Veel mensen proberen allerlei challenges uit voor één maand, maar zijn het dan niet meer hypes? “Ja, ik snap dat je dat denkt, maar voor ons is deze maand echt een uitkomst. We kunnen rustig kijken wat werkt en wat niet. We krijgen hulp aangeboden waar nodig van andere deelnemers, veganisten of van verschillende organisaties. Na deze maand kunnen we voor ons zelf bepalen hoe we het willen inrichten. De overstap van vegetarisch naar veganistisch van dag één op dag twee vonden wij iets te radicaal.” Enkele familieleden en vrienden van Yvon Roubroeks zijn al langer veganistisch dus zij helpen haar enthousiast op weg. “Door het veganistisch zijn ben ik me meer gaan bezighouden met lekker en bijzonder koken. Ik hoor dit van meer mensen om me heen.” Toch snapt lang niet iedereen haar keuze, sommige vriendinnen zijn sceptisch. Ze zijn bang dat ze niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen of dat het te duur wordt. “Sommige anderen, zeggen juist weer dat het een hype is en dat mensen het alleen maar doen omdat het ‘in’ is. “Ik ben het daar niet mee eens, dat is niet de reden maar dat het allemaal steeds makkelijker wordt is wel mooi meegenomen. Misschien is het een beetje een hype en zijn we een beetje beïnvloed maar dat is alleen maar mooi, want er moet toch echt iets veranderen.”

Veel mensen op Facebook reageren fel als mensen aangeven een maand veganistisch te willen zijn. Volgens deze felle veganistische Facebookgebruikers zouden mensen die een maand veganistisch ‘zijn’ enkel veganistisch eten en daarmee niet veganistisch zijn. Je zou slechts experimenteren en je mag jezelf dan ook absoluut geen veganist noemen. Er worden verschillende discussies gestart op het medium over de betekenis van veganist zijn en het nut van slechts één maand veganistisch eten. Veel mensen sporen elkaar aan om het toch eens te proberen of laten elkaar aan de hand van cijfers en onderzoeken zien dat toch echt alle beetjes helpen. “Door de steun en informatie die ik via onder andere Facebook heb weten te bemachtigen, is het zoveel makkelijker om veganistisch te koken. Je vraagt het in een groep, bijvoorbeeld VeganNederland en je hebt vaak binnen enkele minuten je antwoord.” aldus Yvon Roubroeks.

Woensdag 15 januari is Yvon Roubroeks te gast in onze laatste televisie-uitzending. Waarin we gaan praten over haar ervaringen van de veganistische maand; Veganuary. Ze zal een veganistische lekkernij meenemen en haar lievelingskookboek. Daarnaast gaan we een korte discussie voeren aan de hand van meningen van mensen op straat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *