Het jaar van de Rat

Het jaar van de Rat

In vele westerse landen is het nieuwe jaar voor iedereen al begonnen en zijn we al druk aan de gang met onze goede voornemens. China moet daarentegen nog een aantal weken wachten voor ook zij het nieuwe jaar in gaan. Pas op 25 januari kunnen alle chinezen elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. 2020 is volgens de Chinese astrologie het jaar van de rat en dat is dit jaar extra bijzonder, maar waarom?

Hoe werkt de Chinese astrologie?
De Chinese astrologie is gebaseerd op traditionele astronomie en lijkt veel weg te hebben van de westerse vorm die wij allemaal kennen. In de Chinese astrologie wordt het sterrenbeeld alleen niet berekent aan de positie van de zon, de maan en de planeten op het tijdstip van geboorte. In de westerse vorm wordt het jaar verdeeld in twaalf sterrenbeelden, terwijl bij de Chinezen elk jaar in het teken staat van een sterrenbeeld. In totaal zijn er in de Chinese astrologie twaalf dierenkarakters. De rat is het eerste dierenteken en begint dus de twaalfjarige cyclus. Daarnaast worden de sterrenbeelden ook verbonden met vijf elementen: hout, vuur, aarde, water en metaal. Wanneer er een nieuwe cyclus ingaat gaat er dus ook een nieuw element in. Dit jaar is dat metaal, het laatste element in de cyclus. Het feit dat de rat het eerste teken is in de cyclus en metaal het laatste element, betekent dus de laatste herhaling van de cyclus voordat het over twaalf jaar weer helemaal opnieuw begint.

Massamigratie
Omdat het Chinees Nieuwjaar één van de grootste feestdagen is in China vindt er jaarlijks in de 40 dagen rondom de feestdag een massamigratie plaats. Van over de hele wereld reizen Chinezen massaal naar China om met hun familie te zijn. Dit wordt in het Chinees ook wel de Chunyun genoemd. In 2018 waren er in de Chunyun-periode ruim drie miljard mensen die binnen of naar China reisden. Dat is 187,5 keer het aantal inwoners van Nederland. 2.46 biljoen van deze mensen reisden met de auto, 413 miljoen met de trein en 73 miljoen met het vliegtuig. Gelukkig is China goed voorbereid op dit enorme aantal reizigers. In 2018 kwamen er 10 nieuwe spoorwegen bij en steeg het aantal vliegtuigen in de Chunyun periode met 10% ten opzichte van de vorige jaren.

Het jaar van de rat
Wat betekent het jaar van de rat? Normaal gezien moet je uitkijken voor de jaren die gebaseerd zijn rondom jouw sterrenbeeld. Vaak betekent dit namelijk een jaar voor slechte voortekens en moet je extra voorzichtig zijn. 2020 zal over het algemeen een goed jaar zijn voor de rat en brengt hen succes in hun carrière. De rat moet dit jaar hard werken aan zijn gezondheid en relaties. Het jaar kan tegenslagen bieden, maar wanneer de rat zijn best doet zullen de positieve factoren het jaar omslaan.

Ook de andere sterrenbeelden hebben een jaarhoroscoop in het jaar van de rat. De horoscoop is dus niet alleen gebaseerd op één sterrenbeeld. Net als hoe we dat in de westerse astrologie gewend zijn. Hier een klein overzichtje wat jou dit jaar te wachten staat.

Os: Je moet dit jaar werken aan je conservatieve houding. Ossen die aan hun koppigheid werken zullen een fantastisch jaar tegemoet hebben.
Tijger: Je zal dit jaar vooral je avontuurlijke zelf moeten zijn en je nieuwsgierigheid niet laten onderdrukken. Dan heeft het jaar veel goeds voor je in petto.
Konijn: Dit jaar moet je mensen niet meer over je heen laten lopen. Nee zeggen mag, daar hoef je niet bang voor te zijn.
Draak: Je zult je dit jaar veel energieker voelen dan het afgelopen jaar. Deze energie zal je goed kunnen gebruiken.
Slang: Dit jaar zal je veel kansen bieden. Je zult scherp moeten zijn om de kansen te pakken die het beste voor je zullen zijn.
Paard: Je zult het dit jaar wat rustiger aan moeten doen. Veel meditatie zal je goed doen.
Geit: Je kruipt dit jaar wat meer uit je schulp. Je zal veel leren van de mensen om je heen.
Aap: Dit jaar zal je iets ontdekken over jezelf waar je je nog niet bewust van was. Dit kan zowel goede als slechte dingen met zich meebrengen.
Haan: Dit jaar betekent veel goeds. De mensen die van je houden zullen dat dit jaar nog duidelijker laten zien.
Hond: Dit jaar zal hectisch zijn met veel ups en downs. Er is weinig wat je hiertegen kan doen. Zorg vooral dat je flexibel blijft.
Varken: Dit jaar zal ontspannend zijn. Je kunt even lekker achterover hangen en genieten van de momenten om je heen. Vergeet vooral niet te lachen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *