Wie vind het onderwijs te links?

Wie vind het onderwijs te links?

Het is geen nieuws dat het onderwijs te links wordt gevonden. De discussie gaat al terug tot het einde van de negentiende eeuw. De toenmalige onderwijswoordvoerder voor de VVD was bang dat de nota van een progressieve PvdA-minister als doel had om via indoctrinatie van leerlingen een socialistische samenleving te creëren.

Het gesprek bleef voornamelijk binnen de Tweede kamer tot de VVD in 2006 een meldpunt opende voor ‘linkse’ misleidende schoolboeken. Desondanks kreeg de FvD geen steun van de partij toen het meldpunt ‘geef je linkse leraar aan’ in het leven werd geroepen begin 2019. Door het inzetten van sociale media, wat in 2006 nog niet op deze manier kon, zorgt Thierry Baudet ervoor dat het onderwerp veel aandacht krijgt. In de Tweede kamer kan de actie enkel steun verwachten van de PVV. Ondanks dat de SGP met beide partijen eens is dat het onderwijs te links is, vinden zij de actie, net als de rest van de kamer, te ver gaan.

Vwo-leerling Mats Nelisse (18) stoorde zich zodanig aan de linkse opvattingen van zijn docenten dat hij zich op Instagram verzette. Hij richtte de pagina ‘Linkse Indoctrinatie NL’ op waar scholieren hun ervaringen delen. Hij heeft inmiddels 18,8 duizend volgers.

Het idee dat docenten en leraren linkse opvattingen opdringen werd in 2017 door een onderzoek van Dienst en Uitvoering Onderwijs (Duo) tegengesproken. Het bleek dat veel politieke gevoelige onderwerpen door docenten juist vermeden worden. Velen gebruiken dit als argument om te bewijzen dat de verdachtmakingen ongefundeerd zijn.

Volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn er geen meldingen of klachten binnengekomen en er lijkt geen controle te gaan komen vanuit de overheid. Daarnaast komt de ophef voornamelijk vanuit rechtse partijen en stemmers omdat mensen met een linkse voorkeur overeenkomende meningen hebben met de linkse docenten. Dit zorgt voor een lastige discussie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *