Zijn wij in Nederland goed verzekerd tegen stormschade?

Zijn wij in Nederland goed verzekerd tegen stormschade?

Waar de sneeuw nog even op zich laat wachten of misschien wel helemaal niet meer komt, zijn regen, hagel en zware windstoten niet weg te denken. Nederland kampt met extreme weeromstandigheden door de klimaatverandering.

 De eerste week van februari begon onrustig op het gebied van weeromstandigheden. In het weekend kwam storm Ciara eraan. Op 9 februari trok de eerste storm met een naam over ons land. Sinds september vorig jaar krijgen de stormen een naam. Het idee hierachter is dat het publiek het sneller onthoudt: dat er gevaarlijk weer aankomt en op deze manier kan je er makkelijker over communiceren. Mensen zouden daardoor eerder maatregelen nemen om schade en letsel te voorkomen. De KNMI sloot zich vorig jaar daarom aan bij het Europese alarmsysteem, dat deze namen geeft.

Deze ‘monsterstorm’ heeft met een windkracht van 9 tot 10 veel schade in Nederland aangericht. De zware windstoten hebben problemen veroorzaakt in het verkeer, takken op de weg, vliegtuigen hebben niet meer kunnen landen of opstijgen en treinen hebben niet meer kunnen rijden.

Ciara was nog geen week verdwenen of er wordt al een nieuwe storm aangekondigd: Dennis. Dennis heeft een stormachtige wind veroorzaakt aan de noordwestkust en in het waddengebied: windsnelheden van 100 tot 120 kilometer per uur. Gelukkig is de storm niet zo heftig geweest als storm Ciara.

Waar Ciara voor 150 miljoen euro aan schade heeft aangericht valt dit bij storm Dennis aanzienlijk mee. Het heeft hard gewaaid bij storm Dennis, maar hij kon niet tippen aan Ciara. Bij een stormschade denk je vaak aan losse dakpannen of takken die op auto’s of huizen zijn gewaaid. Maar wat voor soort claims worden het meest ingediend en wat wordt wel en wat wordt niet vergoed? Ik sprak erover met Joost van Buchem, woordvoeder van Interpolis.

Wanneer er een boom in jouw straat is gevallen, kan je omdat het in de openbare ruimte is soms ook de Gemeente aansprakelijk stellen. Babette ten Hoone, Jurdisch adviseur van Gemeente Vijfheerenlanden vertelt hier in de audioreportage meer over.

Deze week mag Nederland zich weer schrap zetten voor een nieuwe storm. Na Dennis en Ciara zal ditmaal storm Ellen over ons land razen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *