Wandelen: het nieuwe yoga

Wandelen: het nieuwe yoga

Wandelen in het Gooise Natuurreservaat © Bellise von Raesfeld Meijer

Volgens Clare Varga van het Amerikaanse trendbureau WGSN wordt wandelen de trend van dit jaar. Volgens haar is er, naast dat het goed is voor je fysieke en mentale gezondheid, een ander belangrijk voordeel. Het is de enige sport waarbij je Instagram-foto’s kan nemen terwijl je de sport aan het beoefenen bent. Hier in Nederland lijkt het beetje bij beetje aan te slaan. Anouschka Ringnalda (22) doet er in ieder geval aan mee. “Ik wandelde vroeger altijd al met mijn ouders.” 

Jarenlang was ze gestopt, maar eerste kerstdag besloot ze met haar moeder de natuur in te trekken. “We begonnen met vijf kilometer, nu lopen we al een stukje verder”, vertelt Anouschka tijdens een wandeling in het Goois Natuurreservaat. Bijna twee maanden later maakt ze minstens één keer per week met een clubje meiden een wandeling in een natuurgebied in Nederland. Via Whatsapp bespreken ze wat de beste dag is en waar ze heen zullen gaan. “Je kan dan het drukke stadsleven even achter je laten.” Dat wandelen een voorspelde trend is voor 2020 verbaast haar niks. “Je komt weer helemaal tot rust tijdens het wandelen.”  

Roel Blok is psycholoog en denkt wel te weten waarom mensen meegaan in een trend. Je komt in contact met anderen, je hoort bij een groep en je hebt controle over de situatie. “Mensen zijn groepsdieren. Ze willen er graag bij horen”, vertelt Roel. Volgens hem hoef je iets niet eens leuk te vinden. “Je kunt je hersenen bijna alles laten geloven, als je denkt dat je hierdoor mee zult komen met de groep.” Zo zul je misschien van het één op het andere moment van mening veranderen.  

Gelukkig is dat voor wandelen niet zo erg. Het is ook nog goed voor je mentale gezondheid. Er komt namelijk tijdens het wandelen het gelukshormoon serotonine vrij. Daardoor zullen we na een lange wandeling altijd glimlachen.   

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *