De meeste festivalbezoekers zullen er dan misschien in eerste instantie voor kiezen om met hun vrienden naar een festival te gaan, Gioia Ouwejan gaat aankomende zomer ‘WOO HAH!’ bezoeken met haar vader. Dit doen ze niet voor het eerst samen. Al van jongs af aan nemen haar ouders Gioia mee naar verschillende concerten en festivals. Wellicht is het mede hierdoor dat de muzieksmaak van Gioia en haar vader zo overeenkomen. Ze delen onderling veel muziek met elkaar, en worden zo fan van veel dezelfde artiesten. In de keuze om met haar vader naar het festival te gaan is Gioia niet alleen. In augustus van 2019 schreef de Volkskrant al een artikel over millenials die hun ouders meenemen naar festivals, om ze eens in hun belevingswereld te laten zijn.

Gioia en haar vader gaan dus naar ‘WOO HAH!’. Aanstaande juli is de zesde editie van het hiphop festival. Het festival in de Beekse Bergen is een samenwerking van Mojo en 013. Het heeft net als vorige jaren dit jaar weer een flinke line-up, met onder andere Kendrick Lamar, Young Thug, Earthgang, Trippie Redd, Frenna, en vele anderen.

Als hiphop liefhebber is de keuze om naar het festival te gaan niet zo gek, ‘WOO HAH!’ is namelijk het grootste hiphop festival van Europa, en wordt door NSMBL in juli 2019 zelfs genoemd als de nummer een in de lijst van vijf hiphop festivals binnen Europa waar hiphop liefhebbers geweest moeten zijn.

Net zoals bij de meeste festivals kun je ook bij ‘WOO HAH!’ kamperen op de camping bij het festivalterrein. Verplicht is het niet, want je kunt naast het gehele festival bezoeken, er tevens voor kiezen om een dagticket te kopen. Dit hebben Gioia en haar vader gedaan. Zij gaan dit jaar op zondag naar het festival.

Grote en minder grote namen worden op ‘WOO HAH!’ gerepresenteerd. Neem bijvoorbeeld de headline van zondag, Kendrick Lamar. Kendrick Lamar is met hits zoals ‘All The Stars’, ‘DNA.’, ‘LOVE.’, en ‘HUMBLE.’ Niet meer weg te denken als een van de grootste namen in de hiphop op dit moment. Zijn laatste album ‘DAMN.’ werd voor Kendrick zijn derde album met een nummer een notering in de Billboard 200 hitlijst. De leadsingle van het album, ‘HUMBLE.’, werd de eerste single waarvan hij de hoofdartiest was, die de nummer een bereikte op de Billboard Hot 100.

Het is dus terecht om te zeggen dat Kendrick Lamar een ‘’household name’’ is in de hiphop wereld. Het duo Earthgang, bestaande uit Jonny ‘Oly O. Fann’ Venus en WOWGR8 ‘Eian Undrai Parker’, dat ook zondag optreed, is nog bezig met het behalen van deze titel, en zijn voor nu dus een wat kleinere naam. Wel zijn ze in hun eigen recht ontzettend succesvol. In 2019 bracht Earthgang ‘Mirrorland’ uit. Op het album zijn naast de leden van Earthgang ook T-Pain, Kehlani, Arin Ray, en Young Thug te horen. De laatste in dit rijtje zal tevens te zien zijn op ‘WOO HAH!’.

De line-up van ‘WOO HAH!’ is dus indrukwekkend, maar Gioia gaat specifiek voor deze twee artiesten, Kendrick Lamar en Earthgang. Beide acts zijn volgens Gioia zeker het bekijken waard. Ze zegt dat ze over het algemeen dan ook, net zoals bij dit specifieke festival, ze wel voor een specifieke artiest naar festivals gaat. Eenmaal op het festival ziet ze het wel als een goede kans om nieuwe muziek te ontdekken en staat ze open voor andere artiesten en nieuwe muziek.

Niet geheel verrassend is een andere reden waarom Gioia graag naar festivals gaat dan ook het ontdekken van nieuwe artiesten. Zij ziet het samenkomen van zoveel verschillende artiesten als de perfecte plek om je nieuwe favoriete artiest te ontdekken. De sfeer die heerst bij festivals noemt Gioia hiernaast als een van de redenen dat ze zichzelf graag op festivals begeeft. Op festivals kun je vrij rondlopen, en dit is iets wat je ook merkt in de algemene sfeer zegt ze. Op festivals voelen mensen zich vrijer, en is de sfeer daardoor ongedwongener dan bij een normaal concert wat je zou bezoeken in een zaal. Er zijn daar toch meer tijdsrestricties, die je bij een festival los kan laten. Dit zorgt voor een gevoel van vrijheid, en focust zo alle aandacht op de muziek.