Het begon allemaal in oktober 2013 met een simpel plan. Radha Agrawal en Matthew Brimer zaten in Williamsburg, New York City ’s avonds laat falafel te eten, toen ze op het idee kwamen van dansen voor ze gingen werken. Niet een nacht doorhalen, maar gewoon ’s ochtends beginnen en daarna door naar het werk. Daybreaker werd geboren.

Twee maanden later op 10 december organiseerde ze hun eerste evenement in de kelder van een koffietentje op Union Square. Het bleek een groot succes. Al snel organiseerde ze deze evenementen door de Verenigde Staten. In 2015 gingen ze overzees en op 23 augustus 2017 was het voor het eerst in Amsterdam.

Dansen voor je gaat werken zou de manier zijn om je dag energiek te beginnen. Via de, door Daybreaker bedachte methode, D.O.S.E. zal je optimaal aan het werk kunnen. D.O.S.E. staat voor Dopamine, Oxytocine, Serotonine, Endorfine. Dit zijn alle vier hormonen die het gevoel van geluk ondersteunen. Dopamine komt vrij bij bijvoorbeeld het behalen van doelen. Het vroeg uit bed komen is volgens Daybreaker de manier om veel dopamine aan te maken. Oxytocine wordt aangemaakt door sociale interactie. Door de knuffelcommissie tijdens het evenement kan je een gevoel van vertrouwen krijgen. Dit geeft je rust en ga je meer van ontspannen. Serotonine heeft het meeste invloed op je lichaam. Het reguleert vitale lichaamsfuncties zoals ons immuunsysteem, onze nieren, hart en bloedvaten en onze spijsvertering. Daarnaast controleert het je humeur en draagt het bij aan je zelfvertrouwen. Als laatste zorgt de endorfine voor het maskeren van pijn. Zo krijgen we, in plaats van pijn na zware inspanning, een goed gevoel over onszelf. Daardoor zal je na het dansen niet op je stoel zitten te wippen van de pijn.

Naast dat je kan dansen, verzorgt Daybreaker ook een gezond ontbijt. Vers fruit, eiwitten en vezels kan je vinden op het ontbijtbuffet. Zo kan je de dag met alle benodigde voedingsstoffen beginnen.

Energy up is het bedrijf dat volgens de methode van Daybreaker hun evenementen organiseert in Nederland. Het bedrijf staat helemaal in het teken van het energieker naar werk gaan en op werk zijn. Ze geven workshops en bieden verschillende programma’s aan voor bedrijven. Ook organiseren ze enegizers, waar Daybreaker één van is. Tijdens deze enegizers, die vaak in de vroege morgen gegeven worden, proberen ze doormiddel van meditatie en actief dansen je energie zó op peil te brengen, dat je de hele dag in een soort rush zit. Ook proberen ze met creatieve opdrachten de banden binnen een groep of team te versterken.

Elke keer wordt Daybreaker ergens anders georganiseerd. Zo was het de eerste keer in Nederland in club NYX. Op 24 april dit jaar is het in Pathé Tuschinski. Ook heeft het elke keer een ander thema. Aankomende keer is het thema “My name is Bond—shoeless, Bond”. Het is hierbij de bedoeling dat je gaat dansen zonder schoenen aan. Tuschinski is helemaal bekleed met tapijt, daardoor is dit mogelijk, zonder koude of pijnlijke voeten te krijgen. Tickets kun je krijgen via: https://www.daybreaker.com/city/ams/

Hoewel Daybreaker nu alleen nog in Amsterdam wordt georganiseerd. Hebben vriendinnen Anne en Rosa besloten om het zelf in Utrecht te organiseren. “Op de vroege ochtend is Amsterdam net te ver, maar we wilden wel dansen voor het werk”, zegt Rosa Scholtens. Zo hebben ze contact opgenomen met John van der Pouw Kraan, de eigenaar van de Ping Pong club, en was de Wake-up club geboren. Ook hier zorgen ze dat er een vers ontbijt is voor alle mensen die vroeg hun bed zijn uitgerold om te gaan dansen. De sfeer is wel wat informeler. Zo is er niet eerst een uur meditatie en is het evenement vele malen kleiner. “We wilden ook muziek hebben die ons helemaal ligt”, vertelt Rosa. Voor 15 euro mag je de hele ochtend genieten. Dit is alweer de tweede editie die ze organiseren en het is helemaal uitverkocht. “We kunnen nu niet meer stoppen en gaan daarom ook gewoon door.” Samen dansen Anne en Rosa in hun bananen in pyjamapak. Elke keer als iemand aankomt lopen om naar binnen te gaan opent één van hun de deur. “Goeiemorgen!” Zo heten ze iedereen welkom. In het begin staat er nog bijna niemand op de dansvloer, er moet eerst gegeten worden. Maar om zeven uur loopt de dansvloer vol. Het is nou eenmaal dansen voor je werk.

De volgende editie is 20 mei. Alle informatie kan je vinden op de pagina van het facebook evenement: https://www.facebook.com/events/239970573689136/