Aankomende donderdag begint het Café Theater Festival in Utrecht, een festival waar, door heel Utrecht in verschillende cafés voorstellingen te zien zijn. Het festival wordt sinds 2004 jaarlijks georganiseerd in Utrecht, maar is inmiddels ook al te beleven in andere steden. Sinds 2018 wordt het namelijk ook georganiseerd in Tilburg en Zwolle. Wij spraken met Jim Driesen, Hoofd Marketing en Communicatie van het Café Theater Festival.

 Het landelijke Café Theater Festival is dus eerst aan de beurt in Utrecht. Van donderdag 5 maart tot en met zondag 8 maart zijn er in 28 cafés door heel Utrecht verschillende voorstellingen te zien. De voorstellingen zijn speciaal voor het festival gemaakt en staan in het teken van diversiteit en andere actuele onderwerpen. In het programma staan veel verschillende soort artiesten en genres. Zo komen dans, opera, circus, muziektheater, teksttoneel, storytelling en nog veel meer soorten vermaak aan bod. De voorstellingen gaan ook over allemaal verschillende onderwerpen. Zo is er onder andere een voorstelling over taboes en schaamte, een grappige voorstelling over en door mannen, en zijn er verschillende solo’s over het leven en diversiteit. Ook werken er veel jonge makers aan mee. Sommige krijgen nu voor het eerst een podium en andere zitten al langer in het vak.

De missie van het Café Theater Festival is dat theater voor iedereen toegankelijk is. Daarom spelen de voorstellingen zich af in cafés. Hierdoor is er naast het trouwe publiek ook veel nieuw publiek. Volgens het Café Theater Festival is van de 30.000 bezoekers per jaar zo’n 56 procent nieuw publiek. Dit is dan ook een doel van de organisatie, ze willen graag nieuwe mensen kennis laten maken met theater. Er gaan namelijk steeds minder mensen naar het theater. Vooral onder jongeren is er een sterke daling te zien. Café Theater Festival probeert met deze vernieuwende vorm meer mensen kennis te laten maken met theater.

Het publiek is niet meer alleen het publiek dat kijkt, maar ook het publiek dat mee doet. De voorstellingen spelen zich af in een café, dus er is geen vierde wand of publieksopstelling aanwezig, het café is het hele speelvlak. Hierdoor kan je als publiek ook participeren in de voorstelling en komt iedereen met elkaar in contact. Deze manier van theater heet interventietheater. Dit speelt zich nadrukkelijk af in het hier en nu. Ook spelen interventiemakers nooit voor een publiek, maar altijd met hen. Interventietheater brengt op deze manier groepen in contact die elkaar normaal niet of nauwelijks ontmoeten.

Bij zo’n groot festival komt natuurlijk ook veel voorbereiding kijken. Eerst hebben ze natuurlijk artiesten en acteurs nodig. Eind augustus gaat er een oproep uit en volgt er een selectieprocedure. De klassieke Kunst en Theaterscholen worden ingelicht, maar ook andere kunnen zich aanmelden. Na de procedure beginnen de repetities. Daarmee worden de makers ondersteunt door de Theater Fabriek, waar artiesten ondersteunt worden in het maken van theater en dans in de publieke ruimte van een café. Het hele jaar in een café repeteren kan namelijk niet. Uiteindelijk hebben ze een generale repetitie in het eigen café, en kan de echte voorstelling beginnen.

Je hoeft geen ticket te kopen voor het Café Theater Festival, ze werken namelijk met een Pay what you can-systeem. Bij de uitgang van het café kun je kiezen om een bijdrage te betalen van vier, zeven of tien euro. Gemiddeld is er 7 euro per bezoeker nodig om de voorstellingen te bekostigen. Ook kun je Stamgast worden, waar je het Café Theater Festival met een bepaald geldbedrag kan steunen. Verder wordt het Festival gefinancierd door verschillende fondsen.

Aan het einde van het Café Theater Festival vindt de prijsuitreiking plaats in het Hofman café. Na afloop van het theatrale weekend wordt er na de prijsuitreiking nog wat gedronken, gedanst en kan iedereen een voorstelling spelen op een barkruk.