Musicalspoedbezoekjes: misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar onder de musicalliefhebbers is het een ding. Hierbij ga je voor een paar dagen naar Londen of New York en probeer je zoveel mogelijk musicals in je tripje te proppen.  

 

Het Theatre café in Londen is een plek waar alle musical liefhebbende mensen bijeen komen. De muren zijn behangen met posters, de muziek die uit de boxen komen is musicalmuziek, op elke achterkant van de stoel staat de naam van een andere musicalacteur en de bekers waar je uit drinkt zijn bedrukt met een musical van dit moment. Liefhebbers lopen hier binnen voor een kopje thee en een stukje taart of hebben speciaal hier afgesproken om met mensen die ze niet kennen naar een musical te gaan. Dat laatste is ook waarom Clarissa Hartono uit Canada in dit café zit. Zij heeft afgesproken met mensen van over de hele wereld. Samen gaan ze naar ‘The Waitress’. Het is haar eerste keer in Londen. Normaal vliegt ze gewoon naar New York. Dat is toch wat dichterbij. Op Broadway is ‘The Waitress’ al gestopt. “Daarom moest ik wel hier heen komen”, vertelt ze. “Gewoon om het nog een laatste keer te kunnen zien.” Daarnaast gaat ze in de vier dagen dat ze hier is nog naar vijf andere musicals. “Als je er dan bent, dan moet je er wel gebruik van maken.” 

 

Thimo Meuldijk is een Nederlandse musicalliefhebber. In januari was hij al in Londen om vier musicals te bezoeken. Toen was hij er drie dagen, maar vandaag is hij er maar voor dertien uur. “Ik moest terugkomen, omdat ‘The last five years’ eindelijk naar Londen kwam”, vertelt Thimo. “Ik droom er al drie jaar van om die musical te zien.” Helaas werd de voorstelling drie uur van tevoren afgezegd. Bij de pakken neerzitten doet Thimo niet aan. Mary Poppins wilde hij ook nog wel zien. Snel rent hij het Prince Edward Theatre binnen om een uur voor aanvang kaartjes te kopen. “Ik kan Londen niet verlaten zonder een musical gezien te hebben.” Verslaggever Bellise von Raesfeld Meijer ging met hem mee.