De boekenweek is van start

De boekenweek is van start

Afgelopen zaterdag is de boekenweek geopend met het boekenbal. Dit evenement wordt vanaf 1932 elk jaar georganiseerd en is bedoeld om Nederlanders meer te laten lezen. In verschillende boekenwinkels door heel het land worden lezingen en presentaties gegeven. Ook wordt er bij de meeste boekenwinkels bij een bepaalde besteding het boekenweekgeschenk geschonken aan klanten.

Het boekenweekgeschenk van dit jaar is het boek: Leon & Juliette. Het waargebeurde verhaal is gereconstrueerd en geschreven door Annejet van der Zijl en gaat over onmogelijke liefde tussen blank en zwart in een tijd en gebied waar dit hoogst ongebruikelijk was. De Nederlandse Leon reist in 1818 af naar Amerika om zijn geluk te beproeven en wordt verliefd op het gekleurde slavenmeisje Juliette. Het boekenweekgeschenk wordt geschonken bij een minimale besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken. Tevens is het mogelijk om tot 15 maart gratis te reizen met de trein bij vertoon van het boekenweekgeschenk.

‘Lezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling, algemene kennis en geschiedenisleer.’ aldus Nederlands docent Marijke Steenkamer. Zij is al meer dan 35 jaar leerkracht op een middelbare school en merkt dat er steeds minder wordt gelezen onder haar leerlingen. ‘Tegenwoordig wordt er raar opgekeken als ik in mijn klassen vraag wie er met vakantie een boek heeft ingepakt. Het is lastig om leerlingen enthousiast te maken voor het lezen. Leerlingen kiezen, vanwege een bepaald puntensysteem voor gelezen boeken, vaak voor de dunste boeken met de meeste punten. Vaak zijn deze boeken saai en raken leerlingen verveeld. Veel Nederlands docenten vinden het heel belangrijk dat leerlingen literatuur lezen die zo oud en stoffig is. Dat is niet meer van deze tijd. Ik vind het prima als leerlingen biografieën of thrillers lezen, zolang ze maar lezen. Dat is het belangrijkst.’

Over de auteur

Jan Rozemond

Hoi, Mijn naam is Jan Rozemond en ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Op deze site ziet u alle door mij geproduceerde artikelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *