Het coronavirus, het gesprek van de dag. Er zijn inmiddels 382 besmettingen in Nederland. In China staat de teller op 80.754 besmettingen, maar er is wel geconstateerd dat de laatste dagen het aantal besmettingen afneemt. Betekent dit dat de exportdaling binnenkort weer rechtgetrokken kan worden in China?

Tang Chuntao, eigenaar en productontwikkelaar van stoelenfabriek Jiasin, denkt van wel. Althans hij denkt dat de ‘crisis’ volgende maand voorbij is. Chuntao heeft verschillende maatregelen genomen toen het coronavirus is uitgebroken. Zijn werknemers moesten zeven tot veertien dagen thuis in isolatie zitten na de Chinese nieuwjaarsvakantie toen het virus was uitgebroken. Na die dagen mochten zijn werknemers terug komen naar de fabriek, mits ze zich goed voelden. Nu ze weer aan het werk zijn in de fabriek worden ze drie keer per dag gecheckt op hun temperatuur, zodat hij er zeker van is dat zijn werknemers in goede conditie zijn.

Het werk gaat door, zo ook voor de Bommel meubelgroep die veel meubelen importeert uit China en onder andere bij stoelenfabriek Jiasin.  “Wij kopen meubelen in de breedste vorm van het woord. Kasten, stoelen, tafels, accecoires, alles wat in de meubelbranche gebruikt wordt, kopen wij in China”, aldus eigenaar de Bommel meubelgroep, Marco Bakkers. Dit betekent een vertraging en uitstellingen van de bestellingen die bijvoorbeeld de Bommel heeft gedaan. Ook landen in Oost-Europa, waar de Bommel ook meubelen uit importeerd, zijn afhankelijk van China voor halffabrikaten, bijvoorbeeld stoffen of poten voor aan de stoelen. “China is erg sterk vertegenwoordigd in de markt”, aldus Bakkers.

Chuntao heeft erg veel vertrouwen in de regering en de maatregelen die zij nemen. “Er zijn steeds minder besmettingen en China is nu best stabiel. Ik hoop volgende maand of binnen een paar maanden weer klanten te ontvangen uit andere landen.”