Het coronavirus heeft invloed op verschillende factoren van een land, denk hierbij aan bijvoorbeeld de economie, maar ook op het wel of niet doorgaan van evenementen. Dit jaar worden de Olympische spelen georganiseerd in Tokio, maar kan dit nog wel doorgaan door het coronavirus? 

In Nederland werd het coronavirus op 27 februari vastgesteld bij een patiënt die kortgeleden in de Italiaanse regio Lombardije is geweest. Het lag in de lijn der verwachting dat het coronavirus ook in Nederland op zou duiken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) liet weten zich samen al voor te bereiden op een uitbraak. Op dit moment hebben wij in Nederland 382 mensen die besmet zijn. De meeste besmettingen komen voor in Noord-Brabant, daar zijn momenteel 134 patiënten. De patiënten worden afgezonderd van de rest van Nederland, doormiddel van quarantaine, zodat er geen verdere besmetting kan ontstaan.

Er worden verschillende maatregelen genomen. Zo moet je je handen regelmatig wassen, hoest en nies je in de binnenkant van je elleboog, gebruik je papieren zakdoekjes en schud je geen handen. Een andere maatregel is het vermijden van evenementen of zelfs af te gelasten. Er worden sportwedstrijden afgelast zoals het WTA-toernooi en de Formule 1 Grand Prix China. Contact kan besmetting veroorzaken en dat risico willen organisaties niet lopen.

Noord-Brabant heeft door het stijgend aantal besmettingen ervoor gekozen alle grote evenementen af te gelasten. Alle dancefestivals, concerten en carnavalsoptochten worden geschrapt om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Ook zijn de profvoetbalwedstrijden geschrapt. De eredivisiewedstrijden die gepland stonden in de provincie zullen niet doorgaan.

Dit jaar zijn er twee grote belangrijke evenementen waar Nederland aan zal deelnemen. Het Eurovisiesongfestival zal in Rotterdam plaatsvinden en verschillende Nederlandse topsporters zullen deelnemen aan de Olympische spelen in Japan. Maar wat voor invloed heeft het coronavirus op deze extreem grote evenementen?

Als eerste zal het Eurovisiesongfestival plaatsvinden, in mei. De Nederlandse organisatie oriënteert zich op dit moment op verschillende scenario’s in verband met het coronavirus. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) volgt op dit gebied de richtlijnen van het RIVM op. Het RIVM laat de verantwoordelijkheid voor deze besluiten momenteel op gemeentelijk niveau. Terwijl andere experts, zoals virologen er juist op aandringen om het doorgaan van Eurovisiesongfestival te heroverwegen, nu het coronavirus zich zo rap in Europa verspreid.

Het andere grote evenement zal dit jaar in Tokio plaatsvinden: de Olympische Spelen van 2020, waaraan verschillende Nederlandse sporters zullen deelnemen. Momenteel zijn er drie scenario’s

De Spelen gaan gewoon door van 24 juli tot 9 augustus

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal olympisch comité (IOC), vertelde vorige week op een persconferentie dat de woorden ‘afgelasting’ en ‘uitstel’ niet genoemd zijn in de vergadering. Hij erkende wel dat het IOC voor ‘uitdagingen’ staat, omdat er meerdere kwalificatietoernooien voor Tokio 2020 zijn geschrapt.

De Spelen worden uitgesteld naar later in 2020

Uitstel van het grote evenement lijkt een onmogelijke opgave, maar is toch ook een optie, vertelt Seiko Hashimoto, Japanse minister voor Tokio 2020. Het uitstellen zou een deel van de problemen van een afgelasting kunnen oplossen, maar zou ook voor een aantal extra problemen kunnen zorgen. De internationale sportkalender is volledig ingericht op de zomerspelen eind juli/begin augustus. Alle trainingsprogramma’s van olympische atleten zijn ingericht op plekken in de zomer en veel logistieke zaken zijn al geregeld.

De Spelen worden afgelast

Als de Spelen worden afgelast zou dat financieel een ramp zijn. Het budget van de organisatie is officieel 11,4 miljard euro, de spelen zijn meer dan het dubbele. Er is meer dan 3 miljard euro sponsorgeld binnengehaald voor Tokio  en volgens recent onderzoek van het Japanse SMBC Nikko Secrurities zou afgelasting van de Zomerspelen de Japanse economie 65,6 miljard euro kosten.

In mei moeten de organisaties zich gaan afvragen of de situatie voldoende onder controle is om naar Tokio te kunnen. Maar welke maatregelen worden er genomen met het virus als de Spelen toch doorgaan en hoe groot is de kans eigenlijk dat het doorgaat? Wat is de invloed van het virus op de sporters en worden zij beperkt in hun voorbereiding? Ik sprak hierover met Geert Slot, woordvoeder van de NOC*NSF.