Sinds zaterdag 29 februari heeft Luxemburg als allereerste land ter wereld het openbaar vervoer voor iedereen gratis gemaakt. De regering hoopt hiermee dat mensen sneller de auto laten staan en dat het kosteloze ov zo de files gaat verminderen. Daarnaast kan dit ook de perfecte kans zijn om het milieu te verbeteren.

Uit onderzoek blijkt dat Luxemburg één van de landen is met de meeste files ter wereld. Er wonen ongeveer 600.000 mensen in het land, waarvan ruim een zesde in de hoofdstad woont. Dat zijn zo’n 110.000 mensen. Er reizen dagelijks 400.000 mensen naar de stad en daarnaast komt er ook veel vervoer vanuit omringde landen de stad binnen. Verkeersopstoppingen en lange files komen hierdoor dus dagelijks aan de orde. Wat daar ook nog bij komt, is dat Luxemburg per persoon gemiddeld meer auto’s heeft dan de andere landen van de Europese Unie. Maar een op de vijf mensen maakt gebruik van het openbaar vervoer. In 2016 stonden bestuurders door de drukte op de wegen gemiddeld 33 uur in de file in de stad. Door de invoering van het gratis openbaar vervoer hoopt de minister van Mobiliteit dat de Luxemburgers hun auto wat vaker laten staan en dat de files dus zodanig zullen verminderen.

Het kost natuurlijk wel behoorlijk wat geld om iedereen te voorzien van gratis vervoer. Naar verwachting zijn de kosten jaarlijks zo’n 41 miljoen euro om alles te financieren. Ook trekt de regering daarnaast nog vier miljard euro uit voor de verbetering van bus- en treinverbindingen voor de komende jaren. Het enige kleine nadeel waar de Luxemburgers mee kampen: er worden geen terugbetalingen gedaan voor tickets die nog geldig zijn na 29 februari. Voordat het openbaar vervoer gratis werd gemaakt door de regering waren de prijzen voor het vervoer al niet heel hoog. Voor twee euro kocht je een kaartje waar je twee uur lang mee kon reizen en voor een euro extra kon je eerste klas reizen. Daarnaast mochten personen onder de twintig jaar ook gratis reizen met het ov.

Op 29 februari werd de invoering van het gratis openbaar feestelijk ingeluid. Er werden diverse mini-concerten gehouden in trams en treinen, er was muziek op stations en er werd door reizigers volop gedanst. De inwoners van Luxemburg zijn tot nu toe erg positief over de invoering van het gratis openbaar vervoer.

Jara Lutteke is voor haar stage in Luxemburg en maakt elke dag gebruik van het openbaar vervoer. “Ik reis elke dag met de bus naar mijn stageplek. Het is echt heel fijn dat ik tegenwoordig gewoon gratis overal naar toe kan gaan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerder nooit voor een kaartje heb betaald, omdat ik van iedereen om me heen hoorde dat er echt letterlijk nooit werd gecontroleerd”, aldus Jara. Verschil met drukte op de weg merkt Jara alleen nog niet zo erg. “Het blijft gewoon erg druk op de wegen en ik heb niet echt het gevoel dat door het gratis openbaar vervoer mensen hun auto minder gaan gebruiken. Toch is het voor studenten die net als ik op stage zijn wel een enorme financiële steun.”