Het coronavirus verspreidt zich steeds verder. Op dit moment zijn er 503 mensen in Nederland besmet met het virus. Het RIVM raadt mensen in Brabant al aan thuis te blijven en alle sportevenementen in deze provincie zijn al afgelast. Scholen worden leger en de eerste studentenverenigingen zitten al op slot.

Het RIVM raadt mensen aan ook thuis te blijven bij last van hoesten of koorts. Bij twijfel of vragen wordt door het RIVM naar de huisarts of de GGD verwezen. Welk effect heeft dat op huisartsen in Nederland? En hoe kijken zij tegen de huidige situatie aan? Verslaggeefster Pleun de Ruiter maakte er een item over.

Zo onderzoekt zij ook de verschillen tussen een pas kort besmet land zoals Nederland en een land als Zuid-Korea. Dit land is na China namelijk het zwaarst getroffen door het virus. Op dit moment zijn het aantal besmettingen daar opgelopen tot ruim boven de 7000. Grote getalen mensen werken vanuit huis en er zijn helaas al honderden doden geconstateerd in het Aziatische land.

Onze verslaggeefster Pleun belt met een bewoner in Zuid-Korea. Hij woont in Seoul. Wegens privacyredenen wil deze bron anoniem blijven. Hij vertelt over zijn situatie in Zuid-Korea en hoe groot de problemen daar zijn.

In het item spreekt Pleun ook af het huisarts Fietje van Hellemondt. Zij heeft een eigen praktijk in Utrecht en vertelt over de druk die zij ervaart door het virus. Zij vertelt wat beter aangepakt had kunnen worden en vertelt wat de kans op besmetting is.