Italië op slot, hoe is dat als bewoner in Milaan?

Italië is onderhand sinds drie dagen ‘op slot’ wegens het coronavirus. De lockdown lijkt voor Italië het laatste redmiddel om de uitbraak van het virus tegen te gaan. Hoe is het nu in Italië? Welke nieuwe maatregelen zijn er genomen en welke effecten heeft dat op het land en haar inwoners?

We belden tijdens onze uitzending met een bewoner uit Milaan om meer over de situatie te weten te komen. Hij vertelt hoe het leven in Milaan nu is. Wegens privacyredenen wil deze bron anoniem blijven.

Een groot aantal uitbraken van het virus begon in Noord-Italië. Op 22 februari werd het eerste sterfgeval gerapporteerd. Op die dag werden er zestig nieuwe besmettingen geteld, terwijl het er de dag ervoor nog maar zestien waren. De aantallen liepen gauw op en Noord-Italië lasten al snel alle openbare gebeurtenissen af. Daarnaast sloten ook kerken, scholen, winkels en restaurants hun deuren.

De grote klap kwam pas begin maart 2020. Italië werd het meest getroffen van alle EU-landen. Het aantal besmettingen en sterfgevallen waren op China na het hoogst van alle landen ter wereld. Elf gemeenten in Noord-Italië werden in quarantaine geplaatst op 8 maart. De dag erna roept premier Giuseppe Conte code rood uit voor geheel Italië en 10 maart geldt dan ook de quarantainemaatregel voor het hele land. Vanaf die moment werd een groot gedeelte van het openbare leven stilgelegd tot minstens 4 april. Reizen wordt tot het minimum beperkt, openbare gebouwen werden gesloten en zelfs begrafenissen en bruiloften werden afgelast. Italië zit als enige land in Europa in een ‘lockdown’. Alle mensen moeten verplicht thuisblijven behalve voor werk of noodgevallen. Het leven van zestig miljoen mensen wordt plots stilgelegd, om zo de zwakkere in de samenleving te kunnen beschermen.

Dat het gehele land een paar dagen na de maatregelen in Noord-Italië ook op slot gaat, is voor het zuiden niet alleen maar nadelig. Het zuiden ervaarden sinds de quarantaine van het noorden veel toevoer van mensen. Inwoners uit noordelijke provincies bleken massaal naar het zuiden te trekken om zo de maatregelen in het noorden te ontvluchten. Zuid-Italië was hier niet op voorbereid en was dan ook niet blij met de komst van zoveel mensen. Deze ontwikkelingen zullen dan ook bijgedragen hebben aan de beslissing van de premier Conte op 10 maart; het hele land op slot.

Een ‘lockdown’ is geen officieel begrip. Elk land kan dit op eigen manier interpreteren en vormgeven. In Italië betekent dit dat alle gebouwen hun deuren moeten sluiten, van groot tot klein. Alleen de hoogstnoodzakelijke bedrijven blijven open, zoals bijvoorbeeld supermarkten of apotheken. Het openbare vervoer en de luchthavens blijven op dat moment ook nog in bedrijf, maar deze zijn alleen nog toegestaan voor noodzakelijke reizen. Mensen die willen reizen voor werk of familieaangelegenheden hebben toestemming van de politie nodig. Daarnaast mogen mensen ook geen familieleden in de gevangenis meer bezoeken en moeten gezondheidswerkers hun vakanties annuleren.

Alle sportevenementen zijn sinds de ‘lockdown’ uiteraard ook afgeblazen. Zo kwam er woensdag 11 maart geen kwartfinale van de Champions League Volleybal tussen het Italiaanse titelverdediger Civitanova en Roeselare. Uitstellen was helaas geen optie, dus de wedstrijd is helemaal afgelast. Zo is ook de ePrix in Rome afgeblazen en wordt de Grote Prijs motorcross van Trentino uitgesteld. In het wielrennen gingen onder andere de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo niet meer door. In de hoogste voetbalklasse gingen de wedstrijden afgelopen maandag nog door, wel zonder publiek. Maar door de nieuwe maatregel die op 10 maart door de premier werd verkondigd, was de wedstrijd tussen Sassuolo en Brescia de laatste voetbalwedstrijd die in Italië gespeeld werd tot minstens 4 april.

Ook de controles in het land zijn veranderd, deze zijn aangescherpt. Deze waren bij het openbaar vervoer en bij de luchthavens al verstrekt, maar nu zullen inwoners in Italië dit ook op straat merken. Buiten is meer politie dan eerst en moeten burgers zich verantwoorden wanneer zij buiten zijn. “Mocht je geen goede reden hebben of een valse reden hebben om buiten te zijn, dan riskeer je een boete of zelfs een gevangenisstraf van drie maanden,” vertelt de NPO-correspondent Angelo van Schaik op NPO Radio 1 aan presentator Jurgen van den Berg. Volgens Van Schaik is het voor veel inwoners nu nog redelijk onwerkelijk en onzeker. Het is voor iedereen nog niet helemaal duidelijk hoe deze ‘lockdown’ zal uitpakken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *