Alle vrouwen in Schotland kunnen binnenkort gratis menstruatieproducten krijgen, dat heeft het Schotse parlement bepaald. Studenten en sporters hebben sinds 2018 al gratis menstruatieproducten, maar nu wordt het voor iedere vrouw beschikbaar gesteld. Het is straks de bedoeling dat de menstruatieproducten worden aangeboden bij apotheken, buurthuizen en jeugdclubs.

Taboe op menstruatie

Volgens Peter de Vroed, medeoprichter van het menstruatie voorlichtingsinstituut, rust er nog steeds een groot taboe op menstruatie . “We leven echt in een mannenwereld”, zegt Peter. Peter is van mening dat er anno 2020 nog een groot taboe rust op de cyclus van de vrouw. Menstruatie? Daar hebben we het liever niet over en al helemaal niet op het werk. Dat blijkt ook uit de het rapport van Bloedserieus. In het rapport Bloedserieus is er een steekproef afgenomen. Duizend meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar zijn ondervraagd. De Bovengrondse (feministische groep) zoomde in op de armste groep en sprak met 170 vrouwen met en zonder baan, met en zonder thuis en uit de bijstand. Een derde van de ondervraagden vindt het nog steeds ongemakkelijk om het met vrienden over menstruatie te hebben. De helft heeft wel eens sport afgezegd toen zij ongesteld was. In het rapport komt er ook naar voren dat vaak jonge meiden van 12 tot 15 jaar het gênant vinden om het over menstruatie te hebben.

Grapjes over menstruatie vinden de vrouwen ook niet leuk. Zij denken dat het juist een grotere ongelijkheid geeft tussen man en vrouw. West-Nederlandse meiden vinden vaker dat reclames voor menstruatieproducten een onrealistisch beeld weergeven (56% vs. 50%) en dat grapjes over menstruatie en PMS zorgen voor een grotere ongelijkheid tussen mannen en vrouwen (32% vs. 26%) Rapport Bloedserieus, 2019). “Wanneer we het idee van ‘gelijkheid’ tussen vrouwen en mannen los kunnen laten en de verschillen niet langer als handicap zien, ontstaat er ruimte en inzicht voor de verschillen in behoeftes,” zegt Peter de Vroed.

Vrouwen armoede

Het meest opvallende wat in het rapport naar voren komt, is dat ruim de van de ondervraagde vrouwen de menstruatieproducten te duur vindt.  Een tiende heeft zelfs te maken gehad met ‘period poverty’ oftewel menstruatie armoede. Meiden van 16-21 hebben wel eens moeten kiezen tussen boodschappen of menstruatieproducten. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?

Je ziet namelijk dat er nog steeds een grote loonkloof is tussen man en vrouw. Mannen verdienen meer dan vrouwen en zijn dus ook minder kwetsbaar op armoede dan vrouwen in het algemeen. Volgens het Sociaal Planbureau in Groningen hebben vrouwen meer kans op armoede dan mannen. Volgens hen heeft dat ook te maken met deeltijd werken.

Gratis producten

Nederland staat in de top 20 van de rijkste landen ter wereld. Je zou kunnen zeggen dat armoede niet in ons land voor zou kunnen komen. Toch is er nog vrouwenarmoede in ons land. Twee derde van de ondervraagden in het onderzoek wil ook dat menstruatieproducten gratis worden aangeboden, zodat arme mensen ook deze producten zonder enige moeite kunnen verkrijgen. Ook wil de 47% van de ondervraagden dat er meer over menstruatie wordt gesproken.

In Schotland is de keuze nu dus  gevallen op gratis menstruatieproducten. Het gaat wel rond de 25 miljoen euro kosten om dit waar maken.  In Nederland is hier nog geen sprake van. Schotland kan hiermee dus wel andere landen over de streep helpen. Peter de Vroed denkt dat het nog wel wat langer gaat duren. “Mannen hebben ook een scheermes nodig, gaan we die dan ook gratis aanbieden?”. Dat is wel hoe de maatschappij gaat denken. In Schotland was het al 25 miljoen euro om dit initatief waar te laten maken, dus het zal voor Nederland ook niet erg goedkoop kunnen worden.

Of er in Nederland ook zo’n initiatief komt is nog de vraag. Vrouwenarmoede komt nog steeds voor en daar moeten we vooral niet langer bij stilstaan.

 LINk: https://www.planinternational.nl/uploaded/2019/11/Plan-International-Bloedserieus-onderzoek-over-menstruatie-armoede-en-schaamte.pdf?x11784 (Koppelingen naar een externe site.)

https://men-struatie.nl/