Het is volgens analisten de zwaarste procentuele terugval in de olieprijs sinds de Golfoorlog, Saoedi-Arabië heeft de olieprijzen verlaagd om Rusland te dwarsbomen. Rusland wilde niet in zee gaan met het voorstel vanuit de OPEC, organisatie van olie-exporterende landen, om de olieproductie tijdelijk wereldwijd te verlagen. In verband met het coronavirus is de vraag naar olie gedaald en met de productiebeperking had de olieprijs gestabiliseerd moeten worden.

Deze historische gebeurtenis heeft op korte en lange termijn effect op de bedrijven in Nederland die zaken doen met oliebedrijven. Zo ook op het softwarebedrijf Radial Software Group B.V, nevenbedrijf van Versatec Energy. Volgens Peter Brink, Vice President Sales & Marketing Radial Software Group heeft deze actie direct effect op het bedrijf, maar merken zij dat nu nog niet. “Wij doen natuurlijk veel zaken binnen de olie-industrie, dus we merken nu nog niet direct de impact, maar ik verwacht wel de komende weken daar wat van te merken. De investeringen kunnen stopgezet worden bij de oliebedrijven en het is mogelijk dat ze onze software niet zullen aanschaffen.”

Volgens Klaas-Otto Ykema, lid van het management team bij Versatec Energy, zal de directe schade meevallen. “Als de olieprijs daalt dan zijn er over het algemeen minder projecten. Als er minder projecten zijn hebben wij daar ook last van. Maar we heten Versatec Energy dus wij werken met olie en gas maar wij werken ook met renewables, windenergie, we werken voor TenneT, voor andere bedrijven in de geothermie en we werken voor highstream bedrijven die werken met waterstof.” Ykema ziet zelfs een lichtpuntje in deze daling: “Ik denk zelfs dat een lage prijs mensen aanzet tot creativiteit.”

Jos Versteeg, analist bij private bank InsingerGillisen, vertelt dat het vooral effect heeft op Shell. “Shell is heel afhankelijk van de olieprijs. Ze hebben wel een beetje voordeel aan de kant van de raffinage, daar is een lage olieprijs natuurlijk gunstig maar het effect is vooral in de upstream, het winnen van olie en verkopen van die olie. Je ziet daardoor de koers behoorlijk terugvallen.”

Ook de gewone burger kan hier iets van merken, maar om er van te profiteren moet je eigenlijk in Amerika zijn. “Gewone burgers hebben er alleen maar voordeel van, want de benzineprijzen gaan naar beneden. In Nederland is dat effect gedempt omdat een heel groot deel van de benzineprijs, ongeveer de helft, uit accijns bestaat. In Amerika is dat veel minder het geval dus je ziet dat het in Amerika direct een forse impact heeft op de consumentenbesteding. Gezinnen krijgen daardoor tientallen dollars meer te besteden. In Nederland merken we dat jammer genoeg niet zo heel erg”, aldus Versteeg.

Verslaggeefster Maxime Miedema spreekt Brink, Ykema en Versteeg over de gebeurtenis en de gevolgen van dien.