Een verbod op gevaarlijk vuurwerk of een totaal verbod? Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister van Veldhoven van Milieu en Wonen debatteerde er woensdag vijf februari over met de Tweede Kamer en evalueerde de jaarwisseling 2019/2020. Als het aan vuurwerkslachtoffer Bryan Gomes (20) lag zou er een totaalverbod komen.

Gomes leeft inmiddels al zeven jaar zonder één helft van zijn arm en hand. Hij liep op dertienjarige leeftijd op nieuwjaarsdag met zijn twee broertjes over straat in zijn eigen buurt en vond een cobra zes. “Ik heb het toen aangestoken, maar was nog heel jong en had geen besef wat ik aan het doen was.” Hij knalde meteen en Gomes zijn arm lag er gelijk af. Zijn broertje had een gat in zijn wang, die inmiddels is dichtgegroeid en zijn andere broertje is nu doof.

Het aantal vuurwerkletsels waarvoor medische behandeling gevraagd werd tijdens de jaarwisseling 2018-2019 komt op bijna 1200, volgens VeiligheidNL. De SEH-afdelingen in Nederland telde ruim 396 slachtoffers en de huisartsenposten in Nederland ruim 800. Vergeleken met de jaarwisseling 2019-2020 is het aantal vuurwerkslachtoffers zelfs met zeven procent gestegen. De SEH-afdelingen en huisartsposten in Nederland tellen deze jaarwisseling ruim 1300 vuurwerkslachtoffers.

Er kwam als snel een ambulance en een traumahelikopter bij Gomes en zijn broertjes. “Ik ben na het ongeluk altijd positief in het leven blijven staan.” Voor het ongeluk was Gomes nog voetballer en liep hij stage bij de Graafschap. Hij had zoals veel jongens van die leeftijd de droom om profvoetballer te worden. Met een arm minder werd die droom iets minder realistisch, maar heeft zijn uitweg in de muziek gevonden. “Natuurlijk heb ik wel eens gedacht, nu zou het toch wel heel handig zijn om twee handen te hebben, maar ik heb nooit in zak en as gezeten.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk, meldt de Tweede Kamer. Er is dan ook besloten dat er vanaf volgende jaarwisseling een verbod is op vuurpijlen en knalvuurwerk. Jesse Klaver (Groenlinks) en Frank Wassenberg (PvdD) dienden een initiatiefvoorstel in bij het debat om te komen tot een totaalverbod op vuurwerk, maar er komt geen totaalverbod. Er wordt een belangrijke stap gezet naar een veiligere jaarwisseling met het gedeeltelijke vuurwerkverbod, volgens minister van Veldhoven. Zij wil de mogelijkheid geven aan de gemeenten om het vuurwerkverbod uit de breiden. Daarnaast komt er ook een onderzoek naar welke soorten vuurwerk het meeste letsel veroorzaken. Klaver en Attje Kuiken (PvdA) geven in het debat aan dat ze denken dat dit niet is te handhaven doordat de regering siervuurwerk niet verbiedt en denken dat daarom een totaalverbod beter is.

“Ik kan alles wat een mens met twee handen ook kan.” Hulp heeft Gomes absoluut niet nodig als dacht zijn omgeving dat in het begin wel. Hij voelde dat ze anders met hem omgingen terwijl hij dat zelf totaal niet nodig vond. “Ik kan mijn eigen veters strikken.” Hij beseft wel dat het nog erger had kunnen aflopen en dat hij wel afhankelijk had kunnen zijn van anderen. Om dat duidelijk te maken aan jongeren heeft hij ook al vaker voorlichtingen gegeven op scholen. “Wees scherp, een ongeluk ligt in een klein hoekje”, is de boodschap die hij de kinderen graag meegeeft.

Vuurwerkmanifest.nl geeft aan dat vuurwerk niet alleen schadelijk is voor mensen. Ook dieren zoals katten, vogels en honden hebben veel last van vuurwerkstress. Naast de dieren, wordt er elk jaar ook veel materiële schade aangericht aan persoonlijke en publieke ruimte en gebouwen. Afgelopen jaarwisseling telden zij vijftien miljoen euro schade. En ook wordt het milieu belast, de fijnstof die door vuurwerk in de lucht komt zorgt voor een slechte luchtkwaliteit en draagt vuurwerk direct bij aan de hoeveelheid plastic in de natuur.

Vuurwerk moet in handen zijn van professionals volgens Vuurwerkmanifest.nl en niet bij de consument. “Zo kan iedereen genieten van vuurwerk op een veilige manier.” Veel mensen zijn het er mee eens want er hebben inmiddels al 650.000 mensen de online petitie getekend voor een verbod op consumentenvuurwerk of het Nationaal Vuurwerkmanifest.