Rotterdam – Voor de kleine kranten en nieuwsbedrijven schuift het Coronavirus de rest van het nieuws opzij. Het is voor plaatselijke kranten lastig om freelancers of journalisten die voor het bedrijf werken op pad te sturen nu dit niet wordt aangeraden.

Kranten zoals de Heraut in Bergschenhoek, een regio krant, doen hier hun aanpassingen door veel vanuit huis te werken. Dit door te bellen en te vragen of mensen hun eigen foto’s kunnen insturen. Ook op de redactie zelf kunnen er nog maximaal 3 mensen tegelijkertijd aan het werk zijn en wordt al het overleg online gepleegd. Annette Doctor (52) is eindredacteur van de Heraut en vertelt hoe zij het team nu moet aansturen: ”Iedereen werkt nu vanuit huis om besmetting tegen te gaan”.

Ook is te merken dat er veel minder nieuws is om over te vertellen in de regio vanwege het feit dat haast iedereen binnen zit deze dagen. Ook staan volgens Annette minder veel mensen open voor een interview.

Verder is te merken dat bij het Erasmus MC in Rotterdam de druk op de hulpverleners toeneemt, de dagbehandeling die normaal gesproken alleen tot 5 uur ‘s middags open is gaat nu 24 uur per dag draaien voor het opvangen van mensen tijdens het virus. Karin Pluim (51) werkt hier op de afdeling en vertelt welke veranderingen zij langzamerhand ziet opkomen op de dagbehandeling.

Karin waarschuwt mensen ook voor het alsnog naar buiten gaan in deze tijd: ”Wat je nu in toenemende maat ziet is dat mensen elkaar buiten gaan opzoeken, vooral onder jongeren. Dit is uiteraard het tegenovergestelde van wat de bedoeling was, hierdoor neemt de kans op verspreiding eigenlijk alleen maar toe”. 

Voorlopig staan de maatregelen van de regering gepland tot 1 juni 2020.