Advies voor de tijdelijke thuiswerker

Op dringend advies van de overheid en het RIVM werken Nederlanders tijdelijk zoveel mogelijk thuis. Veel mensen vinden dit lastig. Men moet zichzelf bij de les houden, maar dit ook combineren en in balans houden met bijvoorbeeld kinderen en een persoonlijk leven. Het vraagt veel van jezelf. Daarom vinden mensen die nu verplicht thuiswerken het misschien maar vreemd dat er mensen zijn zoals Gerdie, die ooit vrijwillig de beslissing heeft gemaakt om thuis te gaan werken.

Gerdie geeft aan dat ze er ooit voor gekozen heeft om thuis te gaan werken. Dit met als reden om meer thuis te zijn voor haar kinderen. Ze heeft er drieëntwintig jaar geleden voor gekozen om thuis te gaan werken, omdat zij op deze manier haar werk makkelijker kon combineren met haar gezin. Gerdie is bij lange na niet de enige die ooit deze beslissing heeft gemaakt, volgens het CBS werkte in 2019 namelijk 39 procent van alle werkenden thuis. De mensen die ervoor kozen om thuis te werken waren voornamelijk werknemers uit de ICT branche en managers.

Er zijn veel geluiden in de media van mensen die gedwongen thuiswerken, en de moeite die ze hiermee hebben om dat te doen als ze kinderen thuis hebben. Dit omdat de kinderen nu thuis aan school moeten werken in plaats van dat ze iedere dag naar school toegaan. Gerdie zegt hierover dat ze vroeger met haar kinderen duidelijke afspraken heeft gemaakt, over wanneer ze haar wel of niet mochten storen. Ze zegt dat haar kinderen wisten dat ze haar niet mochten storen als ze op haar kantoor zat met de deur dicht. Ze raadt dit dan ook aan bij de thuiswerkers van nu, duidelijke afspraken.

Verder zegt ze dat mensen voor zichzelf moeten bedenken dat wanneer je werk hebt wat af moet, je dit niet te lang moet uitstellen omdat ‘’het nog wel komt’’. Gerdie zegt dat dit ervoor zorgt dat je uiteindelijk zo ver achterloopt dat je het niet meer bijgewerkt krijgt. Je moet thuiswerken dan ook niet anders zien dan gewoon op kantoor zitten. Wat af moet, moet af. Het scheelt qua werkdag natuurlijk wel dat je je uren zelf kunt inplannen, maar dit moet je dan ook wel doen.

Een andere valkuil van thuiswerken is dat je goed voor jezelf moet bedenken wanneer je pauze moet nemen. Dit om te zorgen voor een gezonde balans tussen werken en vrije tijd. Dit gebeurt normaal gesproken ‘’automatisch’’ door je werktijd, maar als je thuiswerkt zal je deze grens zelf moeten bewaken. Gerdie probeert dit voor haarzelf goed te regelen door vaste pauze momenten aan te houden om een bepaalde tijd, en soms het werk even te laten zijn voor wat het is om zo te zorgen dat ze een gezond ritme heeft voor zichzelf.

Over thuiswerken, en de gevolgen van de coronacrisis op thuiswerken, zegt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in een onderzoek dat het goed zou kunnen zorgen voor een nieuwe manier van werken. KiM-onderzoeker Mathijs de Haas zegt tegen de Volkskrant dat het gedrag van mensen veel voortkomt uit gewoontegedrag. Veel mensen met een baan gaan iedere dag de deur uit naar hun werk, zonder erover na te denken of dit misschien op een andere manier kan, zoals bijvoorbeeld door thuis te werken. Omdat veel mensen nu thuiswerken, dus gewend raken aan deze nieuwe routine, bestaat er een kans dat dit nieuwe gedrag het ‘’nieuwe normaal’’ wordt voor veel mensen. Dit zou kunnen betekenen dat het aantal thuiswerkers na de coronacrisis zal stijgen. Simpelweg omdat de werknemers er nu aan gewend zijn, dit is hun nieuwe routine.

In het onderzoek van het Kennisinstituut staat dat ongeveer 27 procent van de mensen die nu thuiswerken verwacht dat ze dit ook na de coronacrisis vaker gaan doen. Verder geeft ook 36 procent van de mensen die nu meer op afstand vergaderen met collega’s aan dat ze verwachten dit na de crisis vaker te gaan doen. Een interessante tegenstelling op de thuiswerkers is wel dat maar een klein deel van scholieren en studenten verwacht vaker thuis onderwijs te volgen (13 procent). Zij lopen dus nog niet zo warm voor het idee om alles vanuit huis te doen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *