“Je mag zelfs je hond niet meer uitlaten”

“Je mag zelfs je hond niet meer uitlaten”

Bijna de hele wereld zit in quarantaine. In Nederland spreken we over een intelligent lockdownbeleid. Hier lijken we soms al moeite mee te hebben. Bemoedigende woorden van Mark Rutte, zoals “nu vol houden”, zijn ons niet vreemd meer. Toch wordt het, ondanks de waarschuwingen, steeds drukker op straat.

Hier in Nederland zijn we vrij mild. We mogen nog naar buiten voor een wandelingetje of om een eindje te fietsen. We zijn niet verplicht om maskers te dragen. Zolang we ons aan de, ondertussen beroemde, anderhalve meter regel houden, is er veel mogelijk. Tuurlijk moet je niet met grote groepen bij elkaar komen en huisfeestjes organiseren, maar met één vriend/vriendin mag je best een ommetje maken en bijkletsen. Daarnaast mag je als gezin gewoon met elkaar naar buiten. Andere landen zijn veel strenger dan Nederland of lijken op de Nederlandse lockdown. Elk land heeft zijn eigen beleid.

Peru ligt in het westen van Zuid-Amerika en heeft op dit moment (3 mei) 42.534 geconformeerde gevallen van corona. 1200 mensen hiervan zijn aan de gevolgen overleden. Sinds 13 maart zit Peru in een totale quarantaine. Op 16 maart ging het land op slot en kon je niet meer van en naar Peru vliegen. Angelica (22) komt uit Lima, maar studeert in Parijs. “Ik moest wel in Frankrijk blijven. Het gebeurde voor mijn gevoel zo plotseling dat het onmogelijk was om een vlucht naar huis te boeken.” Gelukkig mocht ze bij een vriend intrekken, zodat ze niet de quarantaine alleen hoeft door te brengen. Zijn huisgenoot had geluk en kon op het laatste moment nog net een vlucht pakken naar Peru. “Wij (Angelica en vriend) dachten misschien wel te makkelijk. Het leek zo ver en opeens was het virus er en konden we niet meer weg.” Eerst baalde ze enorm. Haar hele familie is daar. “Ik mis ze normaal al, maar de situatie is zo gek dat het erger is geworden”, vertelt ze. Toch is ze ergens wel blij dat ze is gebleven. “Frankrijk is veel milder, dan Peru. Hier heb ik net iets meer bewegingsruimte.”

In eerste instantie was er veel ophef over Peru, omdat ze man/vrouw dagen hadden ingesteld. Hierbij mochten mannen maandag, woensdag en vrijdag naar buiten en vrouwen op dinsdag, donderdag en zaterdag. Op zondag mocht niemand naar buiten. Na protesterende geluiden uit Peru, maar ook vanuit andere landen, over dat dit seksistisch was, hebben ze deze regel afgeschaft. Wel mag er nog steeds niemand naar buiten op zondag, tenzij je hoort bij de vitale beroepen. Om naar je werk te mogen reizen moet je een speciale pas hebben die je kan aanvragen bij de overheid. Voor basis prioriteiten, zoals boodschappen doen, mag er één persoon per huishouden naar buiten. Hierbij is het dragen van een masker op ‘drukke’ plekken verplicht.

Ariana Vier (21) woont in Lima, de hoofdstad van Peru. De regels zijn volgens haar heel anders dan in Nederland. Niemand mag naar buiten tussen een bepaalde tijd. Daarnaast mag je alleen je huis verlaten voor het aanvullen van je voorraadkast. “Je mag zelfs je hond niet meer uitlaten.” Heel erg vindt ze het niet om niet echt naar buiten te kunnen. Ariana heeft een grote tuin met zwembad, waar ze prima kan vertoeven. “Ik heb thuis genoeg te doen.” Ze woont nog thuis bij haar ouders en helpt haar moeder veel in de keuken met koken. Daarnaast is Ariana een kunstenares en maakt ze meer kunst dan ooit. “Ik heb eindelijk de tijd om rustig te gaan schilderen of tekenen.” Ze vindt het raar om te horen dat we in Nederland zo mild zijn. “Je moet het toch tegengaan. Is het dan niet handiger om iedereen binnen te houden”, vraagt ze lachend.

Welk beleid nou beter is, die van Nederland of die van Peru, dat kunnen we nu nog niet zeggen en misschien wel nooit. Nederland heeft op dit moment minder geregistreerde corona gevallen (40.769), maar wel veel meer doden (5072). Ariana blijft in ieder geval nog lang binnen. “Ook al is de quarantaine over, waarschijnlijk is het virus er dan wel nog, dus ik blijf gewoon lekker binnen tot het echt veilig is.”

 

 

Alle quotes van Angelica en Ariana zijn vertaald uit het Engels.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *