Het Taptoe-signaal in de achtertuin

Het Taptoe-signaal in de achtertuin

Foto: Maud ten Kate

Op 4 mei was de dodenherdenking, maar door het coronavirus was dit anders dan dat we gewend zijn. Maar hoe werd er nu in Nederland herdacht? Het spelen van de Taptoe was daar één oplossing voor.

Het Taptoe-signaal wordt gespeeld door een trompet of hoorn en luidt de twee minuten stilte in bij de dodenherdenking. Het signaal werd vroeger in kazernes gebruikt om aan te geven dat de dag voorbij was, dit wordt al sinds 1700 gespeeld. De taptoe lijkt op de Britse ‘Last Post, door de aanwezigheid van geallieerden militairen tijdens de tweede wereldoorlog is het in Nederland ook bekend geworden.

Door het corona virus is op dit moment alles anders, zo ook de dodenherdenking afgelopen 4 mei. Het Nationale Comité 4 en 5 mei heeft om deze rede ook het initiatief uit Etten-Leur omarmt om spelers van blaasinstrumenten het taptoe signaal te laten spelen vanuit hun huis, balkon of de straat. Dit zodat we alsnog betrokken blijven bij de herdenking.

Muziek docent Bart Neuvel uit Utrecht is één van de mensen die mee heeft gedaan aan dit initiatief. Bart speelt al een lange tijd trompet en is actief bij de dodenherdenking in Utrecht, dit was voor hem dan ook een reden om mee te doen aan deze oproep. Ook heeft hij leerlingen die mee deden aan dit initiatief. Dit waren vooral leerlingen vanaf twaalf jaar en ouder, omdat de taptoe een stuk is wat je niet zomaar speelt. De leerlingen van Bart waren enthousiast: ‘’De meeste vinden het erg leuk om mee te doen, veel leerlingen zien het signaal voor het eerst. Het signaal komt nu heel erg in opspraak.’’

Het lesgeven gaat door corona nu voor veel muziekscholen anders dan normaal, maar voor Bart is het geen probleem. ‘’Ik geef les in Utrecht en Zoetermeer, maar daarnaast gaf ik ook altijd al les online via skype. Nu geef ik iedereen online les. Ik doe het signaal voor en daarna doen zij hem na, zo leren we het in kleine stukjes.’’ Het leren in kleine stukjes is niet voor niks, het taptoe signaal heeft een behoorlijke moeilijkheidsgraad. Het signaal werd vroeger ook al gespeelt en toen moest je met je eigen lipspanning en door middel van harder en zachter blazen het signaal spelen, hierdoor kon je verschillende tonen maken. ‘’Het is altijd lastig om precies de goede noot te hebben, want als je bijvoorbeeld iets te hard blaast dan schiet je erover heen en heb je een te hoge noot. Blaas je te zacht, dan heb je een te lage noot.’’ Bart geeft aan, dat als je het signaal wilt spelen dat je zeker wel een jaar trompet les gehad moet hebben. ‘’Door de hoge tonen heb je al veel moeten oefenen om die spieren zo op te bouwen, dat je ook de goede hoogte kan spelen. Als je ook noten kan lezen, dan leer je het signaal snel. Maar je moet eerst basis trompet leren spelen, daar gaat wel een tijdje overheen.’’ Bart vindt het een leuk initiatief, hij zou het niet jaarlijks terug zien willen keren. Hij vindt het een initiatief, dat past bij de corona situatie.

Er werd gehoor gegeven aan de oproep. Op internet werden er massaal filmpjes en foto’s gedeeld van mensen die het signaal in de tuin, of de straat of op het balkon aan het spelen waren. Van jong tot oud, veel blazers deden mee.

Verslaggeefster Maud ten Kate spreekt met muziek docent Bart Neuvel over het initiatief.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *