“Ik ben bevoorrecht met een groot huis, tuin en een eigen kamer”

“Ik ben bevoorrecht met een groot huis, tuin en een eigen kamer”

In Nederland proberen wij besmettingen tegen te gaan door het intelligente-lockdownbeleid. In veel Europese landen is dit anders, daar zitten de mensen in verplichte quarantaine. Maar wat is nou de juiste manier om beleid te voeren en wat zijn de voordelen van verplichte quarantaine?

 Frankrijk is een van de Europese landen waar de minister-president, Édouard Philippe, heeft gekozen voor een lockdown. Het lockdownbeleid in Frankrijk is een van de strengste in heel Europa. Het voelt voor veel Franse inwoners alsof ze huisarrest hebben. De inwoners moeten de hele dag binnenblijven en mogen alleen voor noodgevallen naar buiten, zoals voor de supermarkt en de apotheek. Ook mogen de Fransen zich niet verder dan 1 km van hun huis bewegen. “Ik ben tijdens het hardlopen door de politie aangehouden. Ik moest mijn bewijs laten zien waar ik woonde en ik kreeg bijna een boete. Die één kilometer is best pittig”, vertelt Daphne van Straaten, inwoonster van het Zuid-Franse plaatsje Grimaud.

Waar wij in Nederland leven in een intelligente lockdown en ons daarbij op het hart gedrukt wordt om 1,5 meter afstand te houden is dit in Frankrijk wel anders. “Er is hier een totale lockdown, maar er wordt nooit gezegd dat je 1,5 meter afstand moet houden. Het is niet druk in de supermarkt, maar mensen lopen echt naast je. Het heeft dan toch geen nut als je in een lockdown zit en niemand afstand houdt.”

Ook in Nederland zitten er sommige mensen in verplichte quarantaine. Soms zijn ze hiertoe verplicht of soms kiezen ze hier zelf voor, zoals Eline Boer. “Toen ik vijftien was heb ik een longembolie gehad, waardoor ik nu een afwijking heb in mijn bloed en in de risicogroep val. Ook heb ik astma, dus als er nu iets met mijn longen gebeurt zou dat best gevaarlijk kunnen zijn.”

Ondanks dat ze zelf de keuze heeft gemaakt om verplicht in quarantaine te gaan staat Eline niet-positief tegen een lockdown. “Ik kan mij op dit moment focussen op mijn afstuderen, maar daarna heb ik niks meer te doen. Ik heb geprobeerd te solliciteren en als nieuwkomer op de markt in deze crisis is een baan vinden nog moeilijker.”

Tot slot heeft Eline nog een tip voor Nederland om het coronavirus te bestrijden. “In Duitsland is het nu verplicht om mondkapjes te dragen, dat zou ik in Nederland ook aanraden. Het gaat hier niet om de veilige mondkapjes die speciaal voor de zorg worden gemaakt, maar het is een verplicht om een mondkapje te dragen. Het zijn vaak mondkapjes die Duitsers zelf op een creatieve manier in elkaar hebben gezet.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *