Een uitzichtloos conflict tussen de Verenigde Staten en Iran

In 2015 sloten de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot Brittannië en Iran een nucleair akkoord.

Begin mei vorig jaar bereikten de spanningen tussen Iran en de VS een hoogtepunt. De VS stuurde militairen en bommenwerpers richting Iran en Trump kondigde nieuwe economische sancties aan tegen Iran. Als reactie hierop stapte Iran uit het nucleaire akkoord, waar de VS een jaar daarvoor ook al uitstapte. Wat hebben de sancties voor invloed?

De Amerikaanse sancties hebben veel impact op de Iraanse economie. Olie is het belangrijkste exportmiddel van het land, maar sinds het sancties op financiële transacties en de exportblokkade van Iraanse olie heeft Iran het erg moeilijk. Uit cijfers van het IMF dat de sancties het afgelopen jaar, Iran 2 miljard euro heeft gekost. Volgens Cedric Ryngaert, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Utrecht, heeft deze actie te maken met een tactiek die de Amerikanen hanteren. ‘De Amerikanen hopen dat Iran uiteindelijk zal bezwijken onder de sancties en dat er een nieuw nucleair akkoord wordt gesloten.’

Het doel van de sancties is niet alleen dat Iran stopt me het produceren van raketten, maar ook geen steun meer gaat verlenen aan terroristische organisaties zoals Hezbollah en Hamas. Volgens Mahmood Zargar, Iraans-Nederlandse Assistant Professor Knowledge, Information and Innovation aan de VU, is dit een van de redenen voor de aanslag op de Iraanse generaal Soleimani. ‘Uit rapporten blijkt dat Soleimani niet alleen wapens heeft geleverd aan terroristische organisaties, maar ook Rusland heeft geholpen met de oorlog in Syrië.

Begin van dit jaar liet de VS zich namelijk binnen het conflict. Iraanse generaal Soleimani, het hoofd van een elitebrigade van de Revolutionaire Garde, werd in Irak gebombardeerd door Amerikaanse drone. Volgens Amerikaanse juristen was deze aanslag onrechtvaardig omdat het het niet voldoet de internationale voorwaarden van zelfverdediging tijdens een conflict.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *