Daten in tijden van corona

Daten in tijden van corona

Foto: flickr

Door het coronavirus is het contact tussen de meeste mensen anders geworden. Veel gaat online door middel van video bellen, dit gebeurt ook met daten. Daten in tijden van corona gaat ook anders dan normaal. Maar hoe gaat het nu?

Volgens communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans zitten veel mensen nu op online datingplatformen. Er zijn mensen die nu gaan videobellen voor de eerste date. Volgens Elisabeth is het niet hetzelfde als een real life date, maar je krijgt wel een idee hoe de klik is. Het is belangrijk om een activiteit te doen tijdens de video date. ‘’Ik heb al heel veel toffe verhalen gehoord van mensen die bijvoorbeeld hetzelfde gerecht bestellen en dat dan tegelijk opeten tijdens de online date.’’

Het daten gaat nu anders. ‘’Het is sowieso anders in die zin, omdat je niet kan afspreken. Wat verder opvalt is, dat mensen nu ook langer in gesprek gaan en de gesprekken worden belangrijker. Dit is niet zo heel gek, want mensen hebben meer tijd.’’

Liefdes expert Carla Ketelaar geeft tips voor daten in tijden van corona. Zo geeft ze aan dat dat je een relatie niet moet verheerlijken. Singles kunnen misschien jaloers zijn op mensen die een relatie hebben, maar ook die relatie komt onderdruk te staan. Voor iedereen is de corona crisis een uitzonderlijke situatie.

Op het moment dat je een date hebt via video bellen moet je volgens haar er wel rekening mee houden hoelang je dit doet. In de ‘normale’ wereld adviseert zij om altijd iets te gaan doen tijdens het eerste afspraakje, maar dit is nu natuurlijk lastig. Als je elkaar alleen met audio belt, mag een afspraak een uur tot anderhalf uur duren. Voor beeldbellen is dat veel te lang, een kwartier tot twintig minuten is genoeg. Verder is het volgens Carla beter om meerdere korte gesprekken te voeren, dan een keer een hele lange. Hierdoor leg je verbinding met elkaar.

Carla benoemt ook nog voordelen van het daten via video bellen: het kost veel minder tijd, je hoeft de deur namelijk niet uit, het kost minder geld, want je gaat bijvoorbeeld niet naar een restaurant en je hebt altijd een onderwerp om over te praten. Daten in corona tijd heeft volgens haar echt wel voordelen.

Verslaggeefster Maud ten Kate spreekt met communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans over daten in tijden van corona. Elisabeth is in samenwerking met andere wetenschappers een onlineonderzoek gestart naar hoe mensen daten in corona tijd. Op dit moment zijn er alleen nog geen resultaten die gedeeld kunnen worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *