Vlinders in je buik, minder eetlust en alleen maar kunnen denken aan die ene persoon: je bent verliefd. Veel mensen vinden het te gek om verliefd te zijn en kunnen er geen genoeg van krijgen, anderen willen juist graag van die verliefdheid af. Waarom worden wij verliefd? En wat gebeurt er in het lichaam en het brein bij verliefdheid?

Het hersengebied dat onder de cortex (het midden van het brein) ligt, is tijdens verliefdheid actief. Dit hersengebied is onderdeel van twee systemen in het brein: het beloningssysteem en het bewegingssysteem. Samen herkennen zij de ‘fijne’ dingen en bedenken ze wat er hiervoor nodig is. In het beloningssysteem begint het ‘verliefdheidsproces’. Het beloningssysteem wil kort gezegd meer verliefdheid, want verliefdheid is fijn. Met signaaltjes sturen ze dat naar het bewegingssysteem. Zij komen in actie om te kijken wat ervoor nodig is.

Ook is de hypothalamus druk bezig in de hersenen. Dit is een belangrijk regelcentrum in de hersenen dat het autonome zenuwstelsel aanstuurt en daarmee de ademhaling en spijsvertering regelt. Tijdens verliefdheid produceert de hypothalamus veel fenylethylamine en noradrenaline, twee neurotransmitters die boodschappen overbrengen van het brein naar de rest van het lichaam. Samen met dopamine zorgt noradrenaline voor het gevoel van vlinders in de buik, minder eetlust en veel energie. Door de dopamine wordt iemand ook extra bij. Je ervaart een constant gevoel van euforie.

Na een aantal maanden of jaren gaat verliefdheid voorbij. Verliefd zijn is namelijk heel stressvol en uitputtend voor het lichaam als ze dat hun hele leven moeten blijven doen. Wel heb je het zogenaamde knuffelhormoon, waardoor je gaat binden aan de persoon en de verliefdheid over gaat in houden van. Sommige mensen die heel lang bij elkaar zijn hebben af en toe nog de verliefde symptomen.

Liefde en verliefdheid is voor iedereen een beetje anders. In dit audiofragment hoor je wat liefde is voor verschillende personen en vertel ik nog wat meer over de dopamine in het lichaam door verliefdheid.