Een beetje lsd of een microgrammetje truffels, hoe schadelijk kan het zijn?

Een beetje lsd of een microgrammetje truffels, hoe schadelijk kan het zijn?

Een paar zegeltjes lsd

‘Lekker werken dankzij regelmatig een beetje lsd, kan dat?’ of ‘Paddo’s bij het ontbijt voor een beter humeur’. Het zijn krantenkoppen die de afgelopen jaren weleens voorbijkwamen. Er lijkt een trend te ontstaan rondom het gebruiken van microhoeveelheden psychedelische drugs, zoals truffels of lsd. Mensen schijnen er productiever en creatiever van te worden. Verschillende ervaringsdeskundigen zweren erbij. Maar zitten er dan geen negatieve effecten aan vast?

Psilocybe tampanensis, een psychedelische truffel – Foto: Workman

Microdoseren houdt in dat er een hele kleine hoeveelheid van een ‘normale’ portie drug wordt genomen. De populairste drugs onder het microdoseren zijn lsd, paddo’s en truffels. De drug lsd wordt meestal op een klein stukje papier, een zegeltje, gespoten. Neem je dit in een keer in, dan zit je zeker samen met Lucy in the Sky with Diamonds. Maar als je hier een tiende van neemt, zou je je dus scherper, energieker en creatiever kunnen voelen zonder de hallucinerende werkingen te beleven. Hetzelfde effect schijn je te krijgen bij een microdosis paddo’s of truffels. Een van de belangrijkste verschillen tussen deze twee is dat paddo’s, net zoals lsd, verboden zijn in Nederland. Truffels niet, deze zijn gewoon bij de smartshops in Nederland te vinden. Ervaringsdeskundigen nemen maandenlang eens in de paar dagen zo’n microdosering en merken de hele week effect.

De trend van het microdoseren

Foto: Pleun de Ruiter

In de Nederlandse media zijn onderhand veel verschillende berichten verschenen waarin mensen hun ervaring met microdoseren enthousiast delen. Zo vertellen gebruikers dat ze ineens geen werk meer uitstellen, maar direct uitvoeren. Of dat ze moeiteloos urenlang aan een stuk door kunnen werken. Een paar microgrammetjes lsd in plaats van een kopje koffie in de ochtend dus. Anderen gebruiken het weer als vervanging van het medicijn Ritalin, dat vaak bij ADHD of ADD wordt voorgeschreven. Een microdosis lsd zou de creativiteit en spontaniteit tenminste niet wegnemen, zoals mensen dat wel ervaren bij Ritalin of Concerta. De trend zet zich ook voort bij stoornissen en/of ziektes. Mensen met niet alleen ADHD of ADD zouden hier baat bij kunnen hebben, maar het gebruik schijnt ook te helpen bij depressies of angststoornissen. Op dit moment wordt er dan ook door verschillende wetenschappers onderzocht wat eventueel de positieve effecten zouden kunnen zijn bij dit soort ziektes of gebreken. In Nederland is onderhand al een paar jaar geleden de website ‘microdosing.nl’ opgericht, samen met een gelijknamige Facebookgroep. De site wordt gesteund door de Amerikaanse psycholoog, onderzoeker en schrijven James Fadiman, die veel erkend werk heeft verricht op het gebied van psychedelisch onderzoek. De website is volgens oprichter Hein, achternaam onbekend, bedoeld om onduidelijkheden en het stigma rondom microdoseren weg te nemen. “Dit is een platform voor informatie, educatie, onderzoek en persoonlijke begeleiding en coaching bij microdosing,” schrijft hij op zijn site.

Negatieve effecten

Berichten over negatieve ervaringen of effecten zijn in de media veel minder voorkomend. De berichten met positieve ervaringen stijgen ver boven de negatieve berichten uit. Zo geeft Hein op zijn site ook aan dat “mensen met een negatieve ervaring met microdosing meestal niet geneigd om in de pen te kruipen.” Toch hebben een paar mensen hun negatieve belevingen met hem gedeeld. De ervaringen lijken erg verschillend per persoon. Terwijl de een kampt met lichte hoofdpijn of misselijkheid, merkt de ander dat hij juist geen knopen kan doorhakken. Anderen werden weer extreem slaperig en sommigen werden achterdochtig. Een duidelijk verband is zo snel niet te vinden. Zo vertelt Hein ook in een van zijn reacties dat microdoseringen inderdaad kunnen zorgen voor hoofdpijn, maar het soms juist helpt tegen migraine. Kortom, de negatieve ervaringen lopen erg uiteen.

Foto: Pleun de Ruiter

Onderhand wordt er wel onderzoek gedaan naar de effecten van mircodoseren. Uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht uit 2019 blijkt dat de positieve effecten de negatieve effecten ondersneeuwen. Negatieve effecten worden wel degelijk ervaren, maar veel minder benoemd. Ongeveer twintig procent van de mensen ervaart negatieve effecten op korte termijn. Wanneer mensen een slechte ervaring hebben met microdoseren gaat het dus bijna altijd over een directe reactie op het gebruik, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of vermoeidheid. Over de lange termijneffecten wordt niks gezegd. Wat opvalt binnen de wetenschap is dat er nog weinig is bewezen over de trend. De populariteit neemt toe, de positieve ervaringen komen sterk terug, met name in de media, de negatieve effecten blijven achter en de vraag of het niet allemaal placebo is, blijft terugkomen. Tevens wordt gespeculeerd dat het gebruik van microdoseren zou kunnen leiden tot verslaving of psychoses, maar ook dat kunnen wetenschappers op dit moment nog niet bevestigen. Het Trimbos Instituut moedigt het gebruik van lsd, ook in kleine porties, in ieder geval niet aan, volgens het NRC Handelsblad.

Of mircodoseren werkt is nog niet wetenschappelijk bewezen en wat de gevolgen later kunnen zijn, blijft onbekend. Verschillende grote onderzoeken zijn gestart. Op dit moment is het dus nog even afwachten wat deze trend allemaal met zich mee zal brengen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *