Een snelle toekomst of een toekomst vol straling?

Een snelle toekomst of een toekomst vol straling?

Foto: Tim Matthijsen

Over een paar maanden is het zover, het ‘oude’ 4G-netwerk wordt in heel Nederland omgeruild voor het 5G-netwerk. Het nieuwe netwerk zou sneller, beter en betrouwbaarder zijn maar het brengt ook onrust met zich mee. Want is het wel goed voor onze gezondheid? Of hebben we een toekomst vol straling?

Hoe werkt zo’n 5G netwerk?

Foto: Jordan Harrison

Een nieuw tijdperk voor internetsnelheid, de vijfde generatie: het 5G-netwerk. Het klinkt allemaal zo groots en bijzonder maar, uiteindelijk is het een manier om mobiel netwerk te sturen van antennes naar apparaten, zoals telefoons. NU.nl deed onderzoek naar de werking van het vernieuwde netwerk. “Via antennes, bijvoorbeeld in masten en op gebouwen, wordt een signaal verstuurd. Dit gebeurt op zogenoemde frequentiebanden. Voor 5G zijn drie van dit soort frequentiebanden aangewezen. Elke band biedt zijn eigen voordelen.” Deze drie frequentiebanden zijn: 700 MHz, voor mobiele communicatie, 3,5GHz, de meest geschikte band voor 5G en 26GHz, voor dataverkeer over een korte afstand.

Deze banden zorgen ervoor dat alles sneller en efficiënter gaat dan het oude 4G-netwerk en zijn voorganger het 3G-netwerk. In een onderzoek van de Vlaamse zakenkrant De Tijd, zochten ze uit hoe snel het nou precies zou zijn. Uit het onderzoek blijkt dat, als je de gaming-app Fortnite wilt downloaden met het 5G-netwerk, je in totaal 15,8 seconden doet over 2,0 GB. Dit is een groot verschil met het 4G-netwerk (6,0 minuten) en het 3G-netwerk (35,1 minuten).

VodafoneZiggo is de eerste provider in Nederland om dit netwerk beschikbaar te maken. Op 29 april gingen de eerste antennes aan en is 5G beschikbaar in meer dan de helft van Nederland. “Voor de mobiele klanten van Vodafone betekent dit nu de introductie van het 5G netwerk. Vanaf morgen (29 april) is 5G beschikbaar in meer dan de helft van Nederland”, aldus Vodafone in een persbericht over het 5G netwerk

Foto: Marcus Spiske

De onrust rondom het 5G-netwerk

In begin april was het overal in het nieuws: zendmasten in brand gestoken. Dit zorgde ervoor dat er tijdelijk geen telefonisch bereik was en dat zelfs het alarmnummer niet kon worden gebeld. De reden? Sommige mensen zijn niet blij met het opkomende 5G-netwerk. “De NCTV vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. De eventuele impact van de uitval van zendmasten in Nederland kan groot zijn. De uitval kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten. De NCTV staat in nauw contact met de politie, diensten en providers en monitort de situatie, aldus het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een reactie op de brandstichtingen.

Het 5G-netwerk brengt dus niet alleen onrust met zich mee, maar mogelijk zelfs ook gezondheidsrisico’s. Stichting Elektrohypersensiviteit (EHS) laat weten op hun website dat het erg kan verschillen welke klachten een persoon kan krijgen. “Dit komt omdat straling leidt tot een stressrespons in het lichaam die bij ieder op een andere manier tot uiting komt.” Daarbij laat de stichting een lijst zien van 48 verschillende gezondheidsklachten die kunnen optreden, waaronder een duizelig gevoel, persoonlijkheidsverandering en vet haar.

Natuurkunde docent Jan van Gils is al jaren bezig met de schadelijkheid van straling. Hij is deel van Stop5G Nederland, die een kort geding heeft lopen met de Staat omdat die onregelmatig handelt en burgers niet beschermt tegen de gevaarlijke gevolgen van elektromagnetische velden van 5G. “Dat de overheid dit doet, vind ik kwalijk. Mensen moeten zich bewust worden van de mogelijke gevaren en beter geïnformeerd worden dat het een risicovolle technologie is. Ik hoop dat er een gesprek ontstaat en er verandering plaats komt te vinden”, aldus van Gils.

Uit de eerste metingen van het 5G-netwerk blijkt dat de blootstelling aan elektromagnetische velden lager is dan die de Europese Unie aanbeveelt. Dit staat in een onderzoek van het RIVM en Agentschap Telecom. “Uit de eerste metingen die in Nederland aan massive MIMO-antennes zijn uitgevoerd, blijkt dat de blootstellingslimieten op publiek toegankelijke plaatsen niet worden overschreden.”

Moeten we nu ons nu zorgen maken dat we zometeen allemaal ziek op bed zitten? Fanatiek telefoongebruiker Jochem Padt is er niet bang voor. “Al die mensen die op telefoonmasten klimmen en ze in de fik steken, daar kan ik me niet in vinden. Als ik me in deze tijd ook nog zorgen moet maken over straling van 5G, dan wordt de wereld er ook niet beter op.”

Het coronavirus en het 5G-netwerk

Sinds januari verschijnen er meerdere berichten dat het 5G-netwerk het corona virus zou veroorzaken of verergeren. “De eerste link die werd gelegd tussen het coronavirus en het 5G netwerk was op een Franse complottheorie website ‘Les Moutons Enragés”, zo schrijft Rebecca Heilweil op Vox.com. Kort daarna kwam er een artikel in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws waarin Huisarts Kris van Kerckhoven waarschuwt voor de gevolgen van het 5G-netwerk en dat zelfs koppelde aan het opkomende coronavirus. “Ik heb er geen factcheck op gedaan, maar het is mogelijk een link met de actualiteit”, aldus van Kerckhoven in een interview met de Vlaamse krant.

Echter blijken deze complottheorieën niet te kloppen volgens Britse wetenschappers. “Complete onzin, radiogolven kunnen je immuunsysteem aantasten mits de energieniveaus hoog genoeg zijn. De niveaus van 5G zijn verre van sterk genoeg om dit aan te tasten. Er zijn veel onderzoeken gedaan over dit onderwerp”, aldus Dr Clarke in een onderzoek van de BBC.

Het ziet er naar uit dat er geen toekomst vol straling voor ons inzit. Het is niet dat de straling niks doet met je lichaam, maar de vele onderzoeken wijzen erop dat de radiogolven te zwak zijn om onze gezondheid aan te tasten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *