De lockdown wordt versoepeld, en een van de maatregelen die is aangepast is dat mensen weer mogen gaan sporten. Het sporten moet wel buiten plaatsvinden, en dat is voor sommige sporten nog weleens aanpassen. Neem bijvoorbeeld sportscholen die buiten les moeten gaan geven, omdat ze dit binnen nog niet mogen doen.

Een van de sporten die normaal gesproken binnen plaatsvinden, maar nu moeten verhuizen naar buiten, is dansen in een dansles. Waar leerlingen normaal gesproken binnen dansen in een zaal, zijn de leerlingen van dansdocent Gioia Ouwejan en die van haar collega’s buiten te vinden op de parkeerplaats van hun gebouw. Even zonder spiegel, maar wel mét muziek.

Gioia vertelt dat toen er in de persconferentie bekend gemaakt werd dat kinderen tot en met 18 weer buiten mochten gaan sporten, zij contact heeft opgenomen met haar gemeente of er een mogelijkheid was om de danslessen van deze kinderen naar buiten te verplaatsen. Dit was na overleg een mogelijkheid, en daar zijn na de tweede versoepeling de overige lessen van oudere leerlingen ook bijgekomen.

Inmiddels vinden alle lessen dus buiten plaats, met als enige uitzondering wanneer het te slecht weer is om buiten te dansen. Op zulke momenten valt de dansschool terug op online lessen zoals ze deze gaven in de tijd dat er nog niet buiten gesport werd. Denk hierbij aan YouTube tutorials of dans challenges die verspreid werden via de sociale media van de dansschool.

Voor nu wordt er ook al nagedacht over de toekomst. Gioia zegt daarover dat ze er wel vanuit gaat dat wanneer ze weer in de zaal les mogen geven ze zeker in de nabije toekomst, en misschien wel altijd, de anderhalve meter regel in gedachten moeten houden. Maar voor nu zijn zij en haar leerlingen vooral blij dat ze weer samen kunnen dansen, in plaats van alleen in hun woonkamer.