Een versoepeling van de coronamaatregelen was iets waar we al weken op moesten wachten. 11 mei was het dan eindelijk zover. De kinderen mochten weer naar de basisschool, het buitensporten werd weer mogelijk en de kappers openden eindelijk weer hun deuren. Het lijkt alsof Nederland weer langzaam opstart.

De ouders lijken het eindelijk weer wat rustiger te krijgen. De sportclubjes, de dag- en gastouderopvang en de basisscholen openen weer hun deuren. Hoewel wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches nog altijd verboden zijn, is de versoepeling toch een last die van de schouders van ouders valt. Niet alleen voor de kinderen zijn de regels wat versoepeld. Er zijn dingen die nu weer kunnen. Kappers bijvoorbeeld.

Het haar van de meeste mannen was of verpest tijdens een uitprobeersel van de partner of het was ondertussen zo lang geworden dat het in de ogen kwam. Toch rent nog niet iedereen naar de kapper. Milan wil nog even afwachten voor hij zijn haar laat knippen. “Ik moet echt naar de kapper, maar ik wacht eerst nog even af of er niet weer een golf van besmettingen komt.” Zelf denkt hij dat er door de versoepelingen weer meer mensen klachten gaan komen. “Wuhan laat nu aan mij zien dat er zelfs na een tijdje weer iemand kan komen met het virus. Ik vertrouw het nu gewoon nog niet.” Tijdens het sporten doet hij nu zijn haar in een staartje of houdt hij het met een haarband naar achteren. Anders kriebelt zijn haar in zijn gezicht. Sporten kon hij gelukkig al langer doen, omdat hij een grote tuin heeft. Maar andere mensen mochten nu eindelijk weer rustig sporten in de buitenlucht.

Fietsend door het Vondelpark in Amsterdam kom je overal kleine groepjes mensen tegen, die rondjes rennen door het park of de buikspieren trainen op matjes. De bootcamps in het park mogen namelijk weer gehouden worden. Zolang de 1,5 meter regel wordt gerespecteerd. Streng kijkende trainers kijken naar de groepjes dames met enkele heer om op te letten of ze wel echt hun best doen. Flink afgemat moeten ze raken van de workout. Na zo’n lange tijd is sporten wat de mensen nodig hebben. Dit merkt ook Gittan: “Ik merk dat mijn spieren echt slapper geworden zijn.” Normaal sportte zij 5 á 6 keer per week. De groepslesjes die ze altijd volgde met haar Onefit pas, kon ze sinds 16 maart niet meer doen. Dit voelde als een aanslag op haar leven. Ze mist het sporten. “Ik heb thuis wel geprobeerd om een yogales te doen, maar het is niet hetzelfde en ik merkte snel dat ik het ging vergeten. Thuis is er teveel afleiding om te sporten.” Nu hoopt ze dat onefit door de versoepelingen ook lessen buiten gaat aanbieden. Dan wil Gittan weer terug naar 5 á 6 keer sporten per week, zoals ze deed voor de quarantaine.

Ook de teamsporten kunnen in zekere mate weer. Zo startte op 11 mei de volleybaltraining weer voor de jeugd van KVA. Hoewel ze normaal nog in de zaal zouden trainen, heeft de club besloten om het beachvolleybalseizoen te vervroegen. Zo kan er toch weer gevolleybald worden. Op maandagen zijn ze nu te vinden op de VU-campus in Amsterdam tussen vijf uur ’s middags en acht uur ’s avonds. Daar staan tussen de universiteitsgebouwen van de Boelelaan drie volleybalvelden in een grote bak met zand. De rest van de campus is, op een bewaker die af en toe langsloopt na, helemaal verlaten.

Vlak voor de training van de groep van zeven tot acht, komt er een groepje meiden al pratend en giechelend aangelopen. De meiden van MB2 hadden elkaar duidelijk al lang niet meer gezien. Ze lopen naar de ingang van het veld en trekken hun schoenen uit. Beachen hoor je nou eenmaal op je blote voeten te doen. Loek Spitz, trainer bij KVA, legt direct de nieuwe regels uit die voortaan gevolgd moeten worden en begint snel met de training. Bij de opwarming klinkt er gepuf en gezucht. “Ugh, ik heb totaal niet gesport. Ik kan dit toch niet meer”, roept één van de meiden uit. Waarop Loek zegt: “Dan is dit een goed moment om weer te beginnen! Voortaan doen we deze opwarming elke week, dus ik zou thuis maar gaan oefenen.”

Meer over hoe het beachvolleyballen nu gaat kan je bekijken in de video bovenaan!