“De coronacrisis heeft een echte ramadan gecreëerd”

“De coronacrisis heeft een echte ramadan gecreëerd”

Waar veel evenementen door het coronavirus worden afgelast gaat de ramadan gewoon door. De ramadan is een heilige maand voor de moslims waarin zij vasten. Maar welke invloed heeft het coronavirus op de ramadan? Caner Mert, vlogger voor RTV Oost, vertelt ons hier meer over.

Voor de moslims zijn er drie heilige maanden in het jaar, de ramadan is hier een van. Tijdens de ramadan vasten de moslims die gezond zijn een hele dag. Vanaf zonsopgang tot zonsondergang eten en drinken zij niet. Daarnaast staat ook het medeleven voor anderen centraal. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een deel van je salaris te doneren aan een goed doel.

Ook tijdens de coronacrisis zijn de regels over het vasten niet anders. “Je bent niet verplicht om aan de ramadan mee te doen. Een gezond persoon zou dit eigenlijk wel moeten doen, maar als je niet fit bent of het gewoon niet kan, hoef je het niet doen. Wel is het dan gebruikelijk om in plaats van zelf te vasten de moskee te betalen om iemand voor je te laten vasten of om voedselpakketten te sturen naar arme gebieden.”, vertelt Caner.

Wat het meest beïnvloed wordt door het coronavirus is het sociale contact, door de 1,5 meter regel. “Tijdens de ramadan zijn er veel sociale contacten. Met het avondeten of het iftar ben je vaak met familie en vrienden. Ook de moskeeën zijn druk. Het sociale aspect is erg belangrijk, dus dat dat nu niet kan is voor veel moslims extra lastig.”

“In het begin van de ramadan had ik het lastig. De online-lessen zijn niks voor mij en ik had ook geen sociale contacten. Totdat we moesten vloggen voor school en ben ik gaan vloggen voor RTV Oost over de ramadan en sinds kort maak ik ook een voetbalpodcast.”

Volgens Caner heeft de invloed van het geloof door het coronavirus twee kanten. “Aan de ene kant kan je alles van het geloof in principe thuis doen. De moskee is een plek om samen te komen, maar je kan ook thuis bidden en het geloof uitoefenen. Maar aan de andere kant zeggen sommige moslims dat de uitbraak van het coronavirus een echte ramadan heeft gecreëerd. Door het weinige sociale contact is het echt een tijd om te leren.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *