“De situatie hier in Californië is vergelijkbaar met Nederland”

“De situatie hier in Californië is vergelijkbaar met Nederland”

Amerika is het zwaarst getroffen land ter wereld door de coronapandemie. Er zijn al bijna negentig duizend sterfgevallen bevestigd en meer dan anderhalf miljoen mensen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Floor de Jong woont in San-Francisco met haar man en kinderen en vertelt hoe de situatie in Californië nu is.

“Het leek even heel slecht te gaan hier in Californië, maar gelukkig gaan de cijfers nu steeds meer de goede kant op. Minder mensen worden ziek en er is nog vrij veel capaciteit hier op de IC. Het probleem hier is alleen dat er weinig testen zijn en we daarom ook niet een heel helder beeld hebben van hoe het nou precies gaat”, aldus Floor de Jong.

Door het geringe aantal tests is er dus nog geen goed beeld hoe het land er nu voor staat. Daardoor doet Amerika nog erg voorzichtig met het opengooien van het land. “Alle scholen, waaronder ook de basisscholen blijven dit schooljaar sowieso nog dicht. Ook zijn er in Amerika in de zomervakantie altijd veel ‘summercamps’ en die zijn ook allemaal afgelast dit jaar. Wat ook opmerkelijk is aan Amerika is dat het veel meer gedecentraliseerd is dan Nederland. Je hebt de federale overheid, dus de overheid van heel Amerika. Dan heb je nog de overheid per staat, in ons geval is dat dus Californië en daarnaast heb je ook nog de lokale overheden van de provincies en van de steden. Elke overheid maakt weer aparte regels waardoor het nu een beetje een gekke situatie is. Je kan het vergelijken met dat in Nederland Utrecht bijvoorbeeld andere maatregelen en regels heeft dan Nijmegen. Erg onhandig.”

In dit Skypegesprek met Floor de Jong en haar dochtertje praten we verder over de situatie rondom het coronavirus in Amerika. We hebben het over hoe het onderwijs haar lessen aanbiedt en we praten over het opmerkelijke beleid van Donald Trump in deze gekke tijden van de coronacrisis.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *