Vermijd de eiken

Vermijd de eiken

Processievlinders uitgekweekt door Silvia Hellingman

Kennisplatform Processierups meldt dat de eerste nesten van de processierups 20 mei worden verwacht. De meeste overlast wordt verwacht in juni, maar hoe groot deze overlast zal zijn dat is nog de vraag.

Volgens Silvia Hellingman, onderzoeker gespecialiseerd in sociale rupsen, zou het dit jaar mee kunnen vallen. “Alles valt en staat met het weer.” De processierupsen zijn vorig jaar namelijk sneller ontwikkeld door het warme weer. Dat zou dus betekenen dat als Nederland dit voorjaar minder warme dagen krijgt, de processierups zich trager ontwikkelt en hoger in de bomen blijft zitten. Zo zou men er minder last van hebben. Daarbij vertelt Hellingman dat de coronatijd ook gunstig is voor de overlast van de processierups. Doordat wij nu niet naar festivals of andere evenementen gaan, komen wij ook niet op de locaties waar je vaak te maken krijgt met de brandharen van de processierups.

Daarnaast worden er ook al veel maatregelen genomen om de processierups tegen te gaan door middel van beheren of bestrijden. Volgens Kennisplatform Processierups zijn er verschillende manieren om de processierups te bestrijden, maar de eigenaar van de eikenboom beslist op welke manier dit gebeurt.

Als je er voor kiest om het te beheren, dan wordt de leefomgeving van de processierupsen onaantrekkelijk gemaakt en zodoende de groei van de processierupsen afgeremd. Dit is volgens Kennisplatform Processierups de meest ecologische manier om de overlast te verminderen. Daarnaast kan je de processierupsen preventief of curatief bestrijden. “Preventieve bestrijding gebeurt als de rupsen nog geen brandharen hebben. Curatieve bestrijding richt zich op het onschadelijk maken van reeds gevormde brandharen”, aldus Kennisplatform Processierups.

Hellingman haar voorkeur gaat uit naar de ecologische oplossing. Dit kan niet altijd en men moet daarom ook zeker een bedrijf inschakelen om ze weg te halen als het niet anders kan. Over het algemeen raadt Hellingman vooral aan om plekken met veel eiken te vermijden in deze maanden. Zo loop je het minste risico.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *